Abdelkader Benali

Abdelkader Benali

Moeder en zoon

Terug naar UITagenda

Een meeslepende voorstelling die nog lang natrilt.

Abdelkader Benali neemt u in Moeder en zoon mee in een intiem verhaal over ouderschap, liefde en opoffering. Een meeslepend verhaal waarin de meesterverteller met humor en poëzie een prachtig portret tekent van de universele band tussen moeder en zoon.

Abdelkader Benali vertelt in Moeder en zoon over de reis die hij met zijn moeder naar Sint Petersburg in Rusland maakte om de schilderijen van Rembrandt te zien. Voor Abdelkader is Rembrandt een verhalenverteller die de grote thema’s van het bestaan zoals ouderschap, verraad, liefde en opofferingsgezindheid vertaalt naar diepe menselijke beelden. Stiekem hoopte hij dat hij door met zijn moeder naar ‘De thuiskomst van de verloren zoon’ van Rembrandt te kijken het contact met zijn moeder kon verdiepen.

Ook slechte koffie is koffie
Maar gaande de reis verliest hij stukje bij beetje de controle over het voorgenomen plan en wordt het steeds meer de reis van zijn moeder. Zo confronteert zij hem met zijn relatie tot zijn familie en hun gemeenschappelijke geschiedenis. Zijn moeder blijkt bovendien een uitstekend beschouwer te zijn van de schilderijen van Rembrandt. Maar wat hen écht bindt is hun voorliefde voor koffiedrinken: “Ook slechte koffie is koffie.” Uiteindelijk voert de reis terug naar huis, waar een ongeduldige vader op ze wacht.