Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht

Schuld

Terug naar UITagenda

Een confronterende vertelling over oorlog, vrijheid en wat schuld betekent in een wereld die geen schuld bekent.

In Schuld vertelt een ijzersterk ensemble van vier actrices het verhaal van een jonge Jezidische vrouw, die plots geconfronteerd wordt met haar verleden. In een vurige tekst van Timen Jan Veenstra en met de spannende live muziek van Sam Gysel debuteert Jouman Fattal met dit nieuwe stuk als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.

In de Nederlandse kunst kennen we het narratief van de daders vrij goed. We zijn gefocust op Nederlandse IS-strijders die naar Syrië afreizen en willen hen begrijpen, weten hoe iemand tot zoiets in staat is. Dat narratief heeft meer dan genoeg ruimte gehad. Schuld legt de focus op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn een vergeten volk uit het Midden-Oosten die al sinds 2014 de grootste slachtoffers zijn van IS en waarvan grote getalen ook hier in Nederland wonen. Hun verhaal is nooit eerder verteld.

Mix van waarheid en verbeelding

Geïnspireerd op de boeken Het vergeten volk en Ik zal de laatste zijn en door het legendarische stuk Branden van Wajdi Mouawad, vertelt Schuld het op waarheid gebaseerde verhaal van Aryen; een Jezidische vrouw die na haar ontsnapping van IS in Nederland een nieuw leven heeft opgebouwd. Maar dan maakt een absurde ontmoeting met haar verkrachter in de Albert Heijn alles los en dwingt haar tot handelen. Waarom loopt zo iemand hier gewoon vrij rond? Wanneer niemand haar gelooft is ze genoodzaakt het lot in eigen handen te nemen. Is wraak hier gerechtvaardigd om geweld te stoppen? Of stopt het geweld bij jezelf?

De pers over Terug, Limbo & Broken Winged Bird
"Adembenemende confrontatie over weerbarstig onderwerp." - Theaterkrant over Terug
"Limbo is een bijna surrealistische tocht door het russendodenrijk, heftig, satirisch soms, weemoedig, poetisch, dan weer woedend." - Keuze van de criticus, Theaterkrant over Limbo
“Broken Winged Bird ademt de actualiteit van dit moment… bewijst deze kleine vertelling die de kracht heeft van een historisch document.” - de Groene Amsterdammer over Broken Winged Bird
“Spannend grillige verbeelding van een historische schuld.” - de Theaterkrant over Broken Winged Bird
“Broken Winged Bird’ is een pijnlijk actueel statement, een vurige hartenkreet en een hartverscheurend theatraal document over systematisch racisme.” – NRC over Broken Winged Bird