Eliades Ochoa

Eliades Ochoa

Star of Buena Vista Social Club

Terug naar UITagenda

De Cubaanse Johnny Cash én man achter ‘Chan Chan’ live in Heerlen.

De Cubaanse zanger/gitarist Eliades Ochoa is de laatste levende mannelijke zanger van Buena Vista Social Club®. Deze groep muzikanten werd eind jaren 90 ongelofelijk groot met hun traditionele son-muziek. Deze wereldster komt met de allerbeste Cubaanse muzikanten, eigen repertoire en de bekendste hits van de Buena Vista Social Club® naar Heerlen voor een swingend theaterconcert in onze RABOzaal.

Eliades Ochoa werd geboren in Santiago de Cub, de bakermat van de Cubaanse son. Hij leerde gitaar spelen toen hij zes was en verdiende daarmee de kost in cafés en bordelen in Cuba. Vandaag de dag geldt hij als één van de meest gerenommeerde Cubaanse 'sonero's' aller tijden en de beste gitarist van zijn generatie. Als geen ander bewaakt Eliades de traditionele Cubaanse son met zijn doorleefde en nog altijd krachtige stem.

Grammy’s, goud en platina
In Cuba was Ochoa al sinds 1969 een beroemdheid. Het buitenland volgde toen hij in 1982 leadgitarist en zanger werd van het Cuarteto Patria. Echt wereldberoemd werd hij toen hij zich aansloot bij de Buena Vista Social Club®. Met hen won hij in 1997 zijn eerste Grammy voor Best Tropical Latin Performance. Vele internationale prijzen zouden volgen. In ons land zagen wij deze in het zwart geklede gitaargrootheid met cowboyhoed - vandaar de bijnaam 'The Cuban Johnny Cash' - ook nog in een samenwerking met BLØF bij het nummer Hemingway.