Wende

Wende

De Wildernis

Terug naar UITagenda

Na haar bejubelde voorstelling MENS komt WENDE terug naar Theater Heerlen met De Wildernis. In samenwerking met Toneelgroep Oostpool, het NKK NXT koor en een (inter-)nationaal artistiek team verkent WENDE de wildernis in onszelf en de wereld daarbuiten. Ze vertaalt wat tussen hart en onderbuik woont in deze nieuwe multidisciplinaire show. Met liedteksten van Marieke Lucas Rijneveld, S10 (Stien den Hollander), Marjolijn van Heemstra en uiteraard Wende zelf.

WENDE is één van de meest veelzijdige artiesten in Nederland. Ze gaat van pop naar elektronisch, naar jazz en klassiek, en combineert deze muziekstijlen al jaren in grensverleggende interdisciplinaire voorstellingen. Haar prijzenkast weerspiegelt die diversiteit; ze won een Edison in bijna elke categorie en werd als actrice genomineerd voor een Gouden Kalf. Met haar succesvoorstelling MENS speelde zij voor uitverkochte theaters en clubs door het hele land. Voor het gelijknamige album won zij de Edison Pop Award 2019 in de categorie Beste Album en werd ze genomineerd voor het Beste Nederlandstalige Album.

Een pleidooi voor het echte zien, voelen, luisteren
Met De Wildernis slaat WENDE een nieuwe, verrassende weg in. “In de zomer van 2019 heb ik in het zuiden van Frankrijk een ‘vision quest’ gedaan; een oud ritueel waarbij je een paar dagen alleen de wildernis intrekt om helder te krijgen wat je te doen staat in het leven. Ik was 40, stond aan het begin van een nieuw project, en wilde daar op deze manier een startschot aan geven. Het was op de top van de berg in Frankrijk, op een plateau met bomen en rotsen. Daar ben ik drie dagen en drie nachten gebleven. Geen telefoon, geen klok, geen boeken, niks. Alleen een slaapzakje dat tussen de bomen hing. Alles wat je hebt daar is de natuur, die constant in gesprek is met jou… Ik realiseerde me daar: de wildernis, de ontembare chaos en het geweld ervan, is niet alleen maar de vijand waar je je tegen moet wapenen. Je kunt ook op die kracht meebewegen."

De Wildernis is een pleidooi voor het echte zien: écht voelen en echt luisteren, voorbij de gebaande paden en de geschreven en ongeschreven regels waar we ons in deze geciviliseerde samenleving aan moeten houden. Maar ook een ode aan de nieuwsgierigheid en aan wat er onderhuids woekert in ons mensen: de dingen die niet gezegd worden, het zwijgen, de verborgen verlangens, de geheimen die soms generaties lang levens bepalen, de schaduwkant die we allemaal in ons hebben en vaak te eng vinden om er heen te gaan.

Credits
Concept & spel: WENDE
Muziek: Nils Davidse (piano), Nicky Hustinx (drums) Ariel Sin Yu Lee, Emma Nelson, Jesse van der Wel, Jobbe Hoebink, Julie Hasfjord, Merel, Phoebe Kirrage, Ruben Grevelink (koor)
Artistieke leiding: Wende Snijders en Wouter van Ransbeek
Design: Chloe Lamford
Muziekproducent: Jan van Eerd
Koorarrangementen: Lucas Wiegerink
Kostuumontwerp: Wojciech Dziedzic
Geluidsontwerp: Bob Willekens
Lichtontwerp: Freek Ros

De Wildernis is een coproductie van Stichting Wende, Toneelgroep Oostpool en NKK NXT│ mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten en Prins Bernard Cultuurfonds