De Eeuw van mijn Moeder

De Eeuw van mijn Moeder

Het Nationale Theater

Terug naar UITagenda

Een marathonvoorstelling van vier en een half uur inclusief twee pauzes, waarin tijd is om te eten.

De eeuw van mijn moeder is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef deze bejubelde marathonvoorstelling als ode aan zijn eigen moeder. Deze persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven staat drie dagen in onze RABOzaal.

Het verhaal
In 1948 komt de 8-jarige Winnie aan in Nederland, terwijl in Nederlands-Indië de onafhankelijkheidsoorlog woedt. In haar nieuwe thuisland kiest de eigengereide Winnie radicaal voor ‘niet-Indisch’ zijn: ze neemt voortaan zélf de regie in handen. Ze trouwt de Hollandse ondernemer Lex, wordt verliefd op de Surinaamse Gudrun en steeds weer strijdt ze voor haar autonomie. Als Winnie op tachtigjarige leeftijd ongeneeslijk ziek blijkt, reconstrueert haar zoon Ramses haar leven in een grote expositie in het Haagse Kunstmuseum. In live re-enactments en video-installaties laat hij zien hoezeer Winnies koloniale verleden doorwerkt in het heden en daarmee ook de levens van haar drie kinderen tekent. In een Haagse toko treffen moeder en zoon elkaar voor een gesprek dat 50 jaar op zich moest laten wachten.

Contextprogramma
Bij deze voorstelling organiseren wij een contextprogramma met op maandag 10 oktober De eeuw van onze ouders met een ontmoeting tussen regisseur Erik de Vroedt en historicus/schrijver Geert Mak die De eeuw van mijn vader schreef. Donderdag 20 oktober - daags voordat de voorstelling in Heerlen opent - reflecteren kunstenaars en wetenschappers onder de titel Indo’s zijn HOT op hun Indische achtergrond in het Nederland van nu in een veelzijdig programma met muziek, theater, poëzie, fotografie, literatuur en wetenschap.

In de pers
“Grootse rol van Esther Scheldwacht in postkoloniaal drama.” - Theaterkrant
“Hyperpersoonlijk, intiem en gelaagd drama.” - de Volkskrant ★★★★
“Een boeiend spanningsveld tussen het politieke en persoonlijke.” - NRC ★★★★
“IJzersterk, met vlammende teksten en ingeleefd spel.” - Scènes ★★★★
“Eric de Vroedt balanceert voortdurend knap op het randje van realiteit en fictie en weet het publiek ondertussen ook nog te entertainen.” - De Telegraaf ★★★★

De makers
Tekst en regie: Eric de Vroedt
Cast: Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Yela de Koning, Hein van der Heijden, Betty Schuurman, Roben Mitchell, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede