Indo's zijn Hot - Contextprogramma De Eeuw van mijn Moeder

Indo's zijn Hot - Contextprogramma De Eeuw van mijn Moeder

Het Nationale Theater

Terug naar UITagenda

De HOT is het podium waarop Het Nationale Theater inzoomt op thema’s die in hun voorstellingen aan bod komen. In de HOT op de avond voordat in Heerlen De eeuw van mijn moeder te zien is, reflecteren kunstenaars en wetenschappers op hun Indische achtergrond in het Nederland van nu.

Regisseur en schrijver Eric de Vroedt baseerde zijn voorstelling De eeuw van mijn moeder op een persoonlijke geschiedenis. Zijn eigen moeder kwam op jonge leeftijd vanuit Indonesië naar Nederland. Ze was één van de vele Indo’s, veelal kinderen met een Nederlandse vader en een Indonesische moeder, die deze reis maakten. Zo’n 70 jaar geleden verlieten ruim 330.000 Indische mensen hun geboorteland en probeerden hier een nieuw bestaan op te bouwen; zich aan te passen, niet om te kijken, ongastvrijheid te negeren. Over het verleden werd weinig tot niet gesproken. Lange tijd is de geschiedenis, een pijnlijke geschiedenis, weggestopt, verzwegen en ontkend. Tot nu!

Een gevarieerd programma
‘Wat verbindt ons? Wat betekent thuis?’ In Indo´s zijn HOT gaan diverse Indo’s - ook uit Parkstad - in het decor van De eeuw van mijn moeder op zoek naar het antwoord. Het resultaat is een gevarieerd programma met muziek, theater, poëzie, fotografie, literatuur en wetenschap met o.a. schrijfster/columnist Lara Nuberg, hoogleraar cultuurgeschiedenis Pamela Pattynama, dichter Merlijn Huntjens, percussionist Reggy van Bakel, fotograaf Yara Jimmink, de actrices Esther Scheldwacht en Jatou Sumbunu en een mystery guest.

Dit programma is de perfecte amuse voor de voorstelling De eeuw van mijn moeder die van 21 t/m 23 oktober te zien is in Heerlen, maar is ook los te bezoeken.