Corsage

Corsage

Terug naar UITagenda

Wenen, 1877. De Oostenrijkse keizerin Sisi wordt op de dag van haar veertigste verjaardag tegen wil en dank aan de kant gezet als een ‘oudere’ vrouw. De rusteloze Sisi, badend in luxe maar ook getergd door eenzaamheid, gaat de strijd aan met het letterlijke en figuurlijke keurslijf die de keizerlijke rol van haar vergt. Vol overgave probeert ze een uitweg te vinden uit zowel haar beklemmende korset, als de muren van het paleis die steeds dichter op haar afkomen.

Corsage van regisseuse Marie Kreutzer neemt als uitgangspunt het leven van de Oostenrijkse keizerin Elisabeth in Beieren, maar plaatst dat in een film met een hedendaagse vorm en thematiek. Van bijvoorbeeld popmuziek uit de jaren '60, vertolkt op een viool tot aan paleisdeuren met moderne hendels.

Waar Sofia Coppola’s Marie Antoinette vooral vecht tegen de verveling, wilt Elisabeth graag meepraten over de politieke beslissingen van haar man Franz Joseph, maar krijgt geen plek aan de tafel. De korsetten waar ze zich iedere dag in laat persen, spreken boekdelen.

Corsage is een eigenzinnig kostuumdrama met actrice Vicky Krieps in de rol van de Oostenrijkse keizerin Sissi. Ze werd daarvoor op het afgelopen filmfestival van Cannes gelauwerd met de prijs voor beste actrice.