London Philharmonic Orchestra

London Philharmonic Orchestra

Enigma Variaties

Terug naar UITagenda

Beroemde muziek vol grote emoties

Dirigent Edward Gardner
Solist
Roeland Hendrikx

Wagner / Ouverture Tannhauser
Mozart / Klarinetconcert
Elgar / Enigma Variaties

Die flonkerende strijkersmelodie in Wagners Tannhäuser, Mozarts fluwelen klarinetklanken die wel uit de hemel lijken neer te dalen en Elgars raadselachtige Enigma variaties. Principal Conductor Edward Gardner leidt zijn vermaarde London Philharmonic in dit concert met hoogtepunten uit het symfonische repertoire.

London Philharmonic Orchestra
Op veler verzoek komt het London Philharmonic Orchestra terug naar Heerlen! In 2019 was het Londense toporkest al te gast en maakte toen diepe indruk op de uitverkochte zaal. "Kwalitatief een top-uitvoering. Veel bezoekers hebben meebewogen op de muziek en her en der werden mensen emotioneel. Prachtig!", luidde de reactie van een van de bezoekers.

Symfonisch raadsel
Na een hele dag vioolles geven, ging hij aan de piano zitten en liet zijn vingers over de toetsen dwalen. Zomaar, om een beetje te ontspannen. Zijn vrouw hoorde de pianoklanken. Plotseling veerde ze op. “Hé, wat is dat?” vroeg ze. Iets in die laatste melodie had haar geraakt. Hij keek op. “O, het is niets”, zei hij. “Maar, ik zou er iets van kunnen maken...” Het was 1889. Componist Edvard Elgar was al in de dertig. De Enigma Variaties, het werk dat ontstond uit die éne bijzondere melodie, werd zijn grote doorbraak. Het bleef lange tijd een raadsel wat de verschillende delen van de Enigma Variaties met hun mysterieuze titels betekenden. In 1911 lichtte Elgar een tipje van de sluier op. In deze raadselachtige, humoristische en ontroerende muziek portretteerde hij veertien van zijn meest dierbare vrienden. Zo ontmoeten we onder meer Ysobel de altvioliste, Caroline zijn vrouw, de aangrijpende Nimrod, de blaffende hond van Sinclair en die ene geheimzinnige naamloze vriend (of was het een vriendin…) die hij slechts aanduidde met drie sterretjes. Dit typisch Britse meesterwerk is in de allerbeste handen bij de London Philharmonic en Edward Gardner.

‘Een vat vol luisterplezier’
Voor de pauze vertolken de Londenaren de aangrijpende Tannhäuser Ouverture van Richard Wagner. In hartstochtelijke symfonische klanken schildert Wagner in een sfeer van nachtelijke visoenen het verhaal van Tannhäuser, de minstreel van de liefde. Dan schittert de Belgische topklarinettist Roeland Hendrikx in het onaards mooie Klarinetconcert van Mozart. Een heuse klassieke tophit. ‘...dat het beregoed klinkt. Zijn Mozart is een vat vol luisterplezier’, schreef De Standaard over Hendrikx’ Mozart.

Inleiding: Toine Sporken