De eeuw van mijn ouders

De eeuw van mijn ouders

Een ontmoeting tussen Erik de Vroedt en Geert Mak

Terug naar UITagenda

Contextprogramma bij De eeuw van mijn moeder van Het Nationale Theater

Vanaf vrijdag 21 oktober is in PLT De eeuw van mijn moeder van Het Nationale Theater te zien. In dit stuk blikt regisseur Erik de Vroedt vanuit het perspectief van zijn moeder terug op de vorige eeuw en de ontwikkelingen in Azië. Een belangrijke inspiratiebron was het boek De Eeuw van Mijn Vader van Geert Mak. Maandag 10 oktober ontmoeten de regisseur en de schrijver elkaar voor het eerst.

Geert Mak schreef De Eeuw van Mijn Vader in 1999 over zijn vader tegen de achtergrond van de Nederlandse geschiedenis van de 20ste eeuw. Eric de Vroedt maakte in 2021 bij Het Nationale Theater de voorstelling De Eeuw van Mijn Moeder - geïnspireerd op het boek van Geert Mak - over diezelfde 20ste eeuw, maar dan vanuit het perspectief van zijn moeder. Zijn Indische moeder migreerde in 1948 naar Nederland, Geert Maks vader werkte enkele jaren als dominee in Nederlands-Indië. De twee heren gaan - in de maand van de geschiedenis - met elkaar in gesprek over familiegeschiedenis, migratie en Nederlands-Indië. Ook blikken zij vooruit naar de epische vertelling De eeuw van mijn moeder.