Sundown

Sundown

Terug naar UITagenda

We zouden heel veel kunnen schrijven over Sundown, maar bijna alles wat je er van tevoren over leest of bekijkt maakt de film minder sterk. Probeer er zo onbevangen mogelijk in te gaan.

Van buitenaf lijkt het erop dat Neil Bennett, een rijke Brit die met dierbaren op vakantie is in een luxe resort in Acapulco, niets wil. Totdat één telefoontje de idylle van Neil verbrijzelt: er is een sterfgeval in de familie en hij, zijn zus Alice en de kinderen moeten onmiddellijk terug naar Londen. Op het vliegveld, net voordat hun vlucht vertrekt, blijkt dat Neil zijn paspoort is vergeten in het resort. Hij staat erop dat de anderen hun vlucht halen; hij zal de volgende vlucht nemen.

In plaats daarvan checkt Neil in bij een budgethotel, drinkt bier op het strand, ontmoet een mooie lokale dame genaamd Berenice en begint redenen te verzinnen om zijn terugkeer naar huis uit te stellen. Wat is Neil van plan? Hoe lang kan hij in het buitenland blijven terwijl zijn familie treurt en met juridische zaken worstelt? Het delicate evenwicht van de familie wordt onherroepelijk verstoord.

Acteur Tim Roth, die eerder met regisseur Michel Franco werkte aan het indrukwekkende Chronic, is briljant gecast als de raadselachtige antiheld van de film. Zijn optreden is er een van immense inperking, die stapsgewijs zinspeelt op de diepe leegte die Neil drijft om te proberen zijn benijdenswaardige leven achter zich te laten.

Sundown speelt zich af in de chique hotelsuites en volkse toeristenbuurten van een kustlocatie in Mexico, en is een indringende studie over existentiële leegte, klassenongelijkheid en familiale strijd.

Bijzonderheden
De Mexicaanse film Sundown wordt op zondag 11 september ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht. ‘Mijn eerste kennismaking met Latijns-Amerika dateert van voorjaar 1990 toen ik bij een vriend in Guatemala logeerde. Daar ontdekte ik de beschaving van de Maya’s. Ik ben toen ook in Mexico, Honduras en Belize geweest. Later dat jaar vertrok ik voor een reis van 8 maanden naar Zuid-Amerika.Van Peru (waar ik Spaans heb geleerd en mijn vrouw heb leren kennen) naar Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay, Brazilië, Venezuela naar Colombia en weer terug naar Lima. Het heeft mijn leven veranderd. Sindsdien kom ik er elke twee tot drie jaar voor bezoek aan familie en vrienden en trips naar alle uithoeken van Peru. In de tussentijd kijk ik graag naar Latijns-Amerikaanse films en lees veel over de geschiedenis van dit fascinerende continent.’