Kick-off Studium Generale 2022-2023

Kick-off Studium Generale 2022-2023

Terug naar UITagenda

Voor iedereen die zijn kennis wil verrijken organiseert de Open Universiteit een nieuwe reeks Studium Generale publiekscolleges.

Kick-off Studium Generale 1 oktober 2022
Traditiegetrouw wordt de reeks Studium Generale lezingen van het nieuwe academisch van de Open Universiteit jaar afgetrapt met een kick-off in SCHUNCK Glaspaleis in Heerlen. Op zaterdag 1 oktober delen drie hoogleraren bevindingen uit hun wetenschapsgebied met iedereen. Zo heb je de unieke kans om drie publiekscolleges over uiteenlopende onderwerpen bij te wonen. En na elk college kun je vragen stellen.

12.00 uur: Het belang van cultuur in het financieel handelen
Bart Frijns, hoogleraar Finance
Over cultuur, cultuurverschillen en culturele diversiteit en hoe deze financiële beslissingen beïnvloeden. Prof. dr. Bart Frijns legt in zijn publiekscollege uit hoe het kan dat we in individualistische culturen een groter risico nemend gedrag zien dan in een collectivistische cultuur, en dat beleggers meer investeren in de aandelen in landen waarvan ze de cultuur beter begrijpen.

13.00 uur: Betere IT-beslissingen door kennis van risicogedrag
Arno Nuijten, bijzonder hoogleraar Informatiekunde
Er is iets vreemds aan de hand met informatietechnologie: het doet soms precies het tegenovergestelde van wat je zou verwachten. Prof. dr. Arno Nuijten bespreekt op een speelse manier informatieparadoxen - bijv. 'Waarom houden we met die ultrasnelle informatietechnologie met zijn alle niet een hoop tijd over?' - en hij bekijkt hoe we daardoor betere beslissingen kunnen maken over ons gebruik van IT.

14.00 uur: Ouder worden en digitalisering
Alexander Peine hoogleraar Cultuur, innovatie en communicatie
Oud worden zoals jij dat wil; kan dat straks met behulp van digitale technologie? Wat zijn de kansen en de risico’s van de nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om mensen te ondersteunen als ze ouder worden? Dat leren we van prof. dr. ir. Alexander Peine.

Het programma start om 12.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Binnenlopen kan vanaf 11.30 uur. Rector magnificus prof. dr. Theo J. Bastiaens verzorgt de inleiding. Na elk college kan het publiek vragen stellen en is er een korte pauze. Iedereen is welkom bij de gratis publiekscolleges van Studium Generale, dus neem vooral ook je oma, buurman of die ene leuke collega mee! Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan via de website.