Un Pays Qui Se Tient Sage

Un Pays Qui Se Tient Sage

Terug naar UITagenda

Toen de regering van Macron een paar jaar terug een verhoging van de brandstofbelasting aankondigde, bovenop het rigide economische beleid dat toen al gevoerd werd, was dat aanleiding voor een grootschalige protestbeweging. Van november 2018 tot ongeveer juni 2019 protesteerden betogers wekelijks tegen de groeiende sociale ongelijkheid in de samenleving.

Maandenlang circuleerden op sociale netwerken video’s die lieten zien hoe de Franse politie steeds harder optrad tegen de demonstraties. De hardhandige repressie, waarbij agenten niet schroomden om rubberen kogels en traangasgranaten te gebruiken tegen de betogers, riep alom verontwaardiging op.

In Un Pays Qui Se Tient Sage onderzoekt journalist en regisseur David Dufresne de manieren waarop overheden het gebruik van geweld tegen eigen inwoners rechtvaardigen. Hij toont verschillende kanten van de demonstraties: de misstappen van de politie, het geweld tegen de demonstranten, de invloed van sociale media.

Un Pays Qui Se Tient Sage is een urgente documentaire waarbij Dufresne het belang van de dialoog onderstreept, en de kijker dwingt om zelf na te denken over het idee van rechtshandhaving.