philharmonie zuidnederland

philharmonie zuidnederland

Ode aan de zee

Terug naar UITagenda

Symfonische ode aan de zee

Mendelssohn / Ouverture De Hebriden
Korngold / Vioolconcert
Britten / Four Sea Interludes
Debussy / La Mer

Chef-dirigent: Duncan Ward
Solist: Baiba Skride

Was het de liefde voor zijn minnares die Debussy inspireerde, of het weidse uitzicht op zee vanuit de hotelkamer waar hij met haar verbleef? Zoals impressionistische schilders als Monet de flonkering op het water in kleuren vatten, zo schilderde Debussy in de meest verfijnde orkestklanken zijn meesterwerk. In zijn La Mer kun je de zee bijna ruiken. Ook Benjamin Britten gaf stem aan de zee. De Four Sea Interludes komen rechtsreeks uit zijn aangrijpende opera Peter Grimes. En natuurlijk opent chef-dirigent Duncan Ward met ‘zijn’ philharmonie zuidnederland deze symfonische ode aan de zee met Mendelssohns stormachtige Hebriden Ouverture. Niemand minder dan topvioliste Baiba Skride geeft extra glans aan dit programma in het filmische Vioolconcert van Korngold.

Inleiding: Toine Sporken