Alcarràs

Alcarràs

Terug naar UITagenda

Zo lang ze zich kunnen herinneren besteedt de Solé familie de zomer aan het oogsten van perziken op hun boomgaard in Alcarràs, een klein dorpje in de Spaanse regio van Catalonië. Dit jaar kan echter de laatste keer zijn, als blijkt dat de eigenaar overweegt het land te verkopen. Er liggen plannen op tafel om de perzikbomen te kappen en zonnepanelen te plaatsen. Een breuk binnen de hechte familie is het gevolg, die hierdoor het risico loopt meer dan alleen hun huis te verliezen.

Regisseuse Carla Simóns langverwachte tweede film - haar prachtige debuut Summer 1993 vertoonden we in 2017 in Filmhuis De Spiegel - is een persoonlijk en krachtig geobserveerd drama over een familie van Catalaanse boeren die, na generaties hetzelfde land te hebben geoogst, uitzetting en een onzekere toekomst tegemoet zien. De rollen werden vertolkt door niet-professionele acteurs.

Alcarràs is een teder en diepgaand portret van een boerenfamilie dat op het afgelopen filmfestival van Berlijn de Gouden Beer won voor beste film. Simón droeg haar prijs op “aan de mensen die het land bewerken”, en benadrukte het belang van de landbouw voor de maatschappij.