Gong

Gong

Terug naar UITagenda

Gong is geen band, het is een cultuur. Zanger-gitarist Daevid Allen, toentertijd lid van Soft Machine, en zangeres Gilli Smyth richtten de legendarische spacerockband op in 1967 in Parijs. De excentrieke, psychedelische band baseerde haar bestaan op een centrale filosofie rond de planeet Gong en het personage Zero the Hero. Het verhaal is gebaseerd op een visioen van Daevid Allen, waarin hij “zijn toekomst voor zijn ogen zag” en zit vol zinspelingen op de bandleden en cannabisgebruik. De ‘mythe’ wordt in vijf platen uit de doeken gedaan: de ‘Radio Gnome Trilogy’. Sinds het ontstaan kende GONG heel wat incarnaties (en bijhorende naamsveranderingen). Andere opmerkelijke leden – Gong versleet er doorheen de geschiedenis een vijftigtal - waren onder andere Steve Hillage en Pierre Moerlen.

De dood van Daevid Allen in 2015 betekende geenszins het einde van GONG. Het was zijn expliciete wens dat Kavus Torabi (zang/gitaar) de nieuwe frontman zou worden van de band. Samen met Fabio Golfetti (gitaar/zang), Dave Sturt (bas/zang), Ian East (sax/fluit) en Cheb Nettles (drum/zang) blijven ze zeer productief. In 2019 verscheen het laatste studio-album 'The Universe Also Collapses'.

In 2022 gaat Gong opnieuw op een tour waarover zeker weer veel te doen zal zijn. Want stilstaan is er niet bij voor deze altijd-veranderende unieke act: Gong has no time for the old normal, so as we look towards 2022, let us unleash THE NEW ABNORMAL! There's a revolution coming and, by the gods, it's going to need a soundtrack. Let us congregate, sing praises to the moon and love, love, love.