philharmonie zuidnederland & TEMKO

philharmonie zuidnederland & TEMKO

Darkness Rises

Terug naar UITagenda

Wereldpremiére in Nederland

Op 22 januari 2003 had NASA voor het laatst contact met de ruimtesonde Pioneer 10, een ruimtesonde die in 1972 werd gelanceerd. Deze transmissie werd verzonden over een afstand van maar liefst 8 miljard kilometer. Componist en gitarist Aart Strootman zette de dataset van de ruimtesonde in muziek voor philharmonie zuidnederland en zijn ensemble TEMKO. Het contact van de Pioneer 10 met de aarde viel weg, maar de wereld draaide door. Tijdens Cultura Nova gaat een nieuwe versie van dit project in wereldpremière. Strootman voegt een nieuw muzikaal hoofdstuk toe geïnspireerd op recente wereldwijde gebeurtenissen toe aan zijn muzikale tijdslijn.

Darkness Rises wordt visueel versterkt met ruimtebeelden van de Pioneer 10 gemaakt door cineast Dries Alkemade.

Dirigent
Michiel Delanghe
Ensemble
TEMKO
Film Dries Alkemade
Aart Strootman Darkness Rises