there, there

there, there

Terug naar UITagenda

Een groepstentoonstelling met werk van Kristoffer Ardeña, Datu Arellano, Ratu R. Saraswati, Samboleap Tol en Tintin Wulia.

“Schijnbaar willekeurige lijnen tijdelijk vereeuwigd op papier – twee mijl deze kant op geboren en je zou een andere moedertaal spreken, nog zo’n 17 mijl die kant op en je zou knielen voor een andere afgod … Waar is thuis? Wie is thuis? Wat kan thuis zijn? Kun je hier en tevens daar thuis zijn? Hoe kunnen we een thuis vorm geven voorbij de wet en bakstenen en mortel? Kunnen we ons verplaatsen en (een gevoel van) thuis maken te midden van alle ronkende parades en vlaggen? Hoe kan een zacht lichaam spreken zonder te worden ondervraagd? Waar liggen de grenzen van een lichaam? Wanneer moeten die grenzen worden vertaald of overschreden? Wie mag de verhalen bewerken en verspreiden over ergens bij horen dat verandert in iets worden?”
Roy Voragen

Kristoffer Ardeña (1976; www.instagram.com/kris_ardena) werkt op Negros Island, de Filippijnen, en in Madrid, Spanje. Hij experimenteert met verschillende formaten, variërend van readymades, fotografie, installatie, beeldhouwkunst, video, schilderkunst, performance en andere projecten. Hij experimenteert met schilderkunst in relatie tot de notie van tropiciteit binnen de Filippijnse context, meer bepaald binnen het kader van het eiland Negros als vertrekpunt. Hij verkent de poëtische mogelijkheden van het exotische door gebruik te maken van banale oppervlakken.

Datu Arellano (1980; www.linktr.ee/datuarellano) uit Metro Manila is een beeldend kunstenaar en muzikant, en een actief lid van het Anino Shadowplay Collective. Naast het tentoonstellen van zijn werk treedt Datu op als experimenteel muzikant/geluidskunstenaar en doet hij aan muziekcompositie en -arrangementen.

Ratu R. Saraswati (1990; www.ratusaraswati.com) gebruikt verhalen vertellen, performance, installatie en fotografie om met mensen in contact te komen, terwijl ze ernaar streeft om relaties te voeden die rijk zijn aan empathie. Saras behaalde haar BFA aan de Faculteit Kunst en Design, Institute of Technology Bandung, in 2013. Onlangs voltooide ze haar residentie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2020-2022).

De Rotterdamse Samboleap Tol (1990; wwww.samboleaptol.vercel.app) is een Khmer-Nederlandse kunstenaar die zich bezighoudt met mensen die in de diaspora leven. Ze problematiseert de vraag ‘waar kom je vandaan’ door de vraag te stellen wat er is achtergelaten in het ‘moederland’ en wat er is gewonnen – toegevoegd – in de ‘nieuwe wereld’. Haar artistiek onderzoek neemt de vorm aan van performance, video, fotografie, schrijven, schilderen en installatie. Samboleap Tol behaalde onlangs haar MFA aan het Piet Zwart Instituut.

De in Brisbane, Godalming en Göteborg gevestigde en in Denpasar geboren Tintin Wulia (1972; wwww.linktr.ee/tintinwulia) is een internationaal praktiserend kunstenaar/onderzoeker die de complexiteit van grenzen onderzoekt. Zij ziet de wereld als een onderling verbonden systeem – geen grenzeloze wereld, maar een wereld waarin entiteiten aaneengesloten met elkaar in verbinding staan. Haar werk door middel van video, geluid, schilderijen, tekeningen, dans, teksten, installatie, performance en publieke interventies is meestal gericht op het activeren van onderlinge verbindingen. Ze vertegenwoordigde Indonesië met een solopaviljoen op de 57e Biënnale van Venetië in 2017.