Still Life

Still Life

Terug naar UITagenda

Still Life geeft een humoristisch inkijkje in een beroep dat niet veel voorkomt: een gemeenteambtenaar die zoekt naar familie en bekenden van dood gevonden, eenzame mensen. Zijn taak is het regelen van hun uitvaart. De perfectionist John May is zo’n ambtenaar. In het huis van de overledenen probeert hij details te achterhalen over hun leven, waarna hij een grafrede schrijft en passende muziek uitkiest.

Verder steekt hij veel tijd in het vinden van nabestaanden, want ook eenzame doden verdienen in zijn ogen een waardig afscheid. Maar hoe treurig ook, meestal is hij als enige bij de uitvaart. May’s baas vindt dat het efficiënter moet. Bij een bezuinigingsronde moet hij dan ook plaatsmaken voor een collega die het allemaal veel sneller kan. Maar voordat May vertrekt mag hij nog één laatste zaak doen: de dood van een alcoholist.

Hij trekt zich deze zaak persoonlijk aan, omdat hij vanuit zijn appartement uitkijkt op de woning van de overledene. Zijn speurtocht leidt hem langs diens dochter, ex-geliefde en drinkebroers. Stuk voor stuk hebben ze het contact verbroken en weigeren ze aanvankelijk de laatste eer te bewijzen. May blijft echter stug volhouden en uiteindelijk plukt hij daar ook zelf de vruchten van.

Regisseur Umberto Pasolini, producent van The Full Monty, geeft mild commentaar op het moderne leven, waarin er geen tijd is om na te denken over wat er achter ons ligt, en men altijd weer snel over wil gaan tot de orde van de dag.

Pasolini weet met Still Life te ontroeren en is op veel filmfestivals een publiekslieveling. Dat ligt vooral aan het sterke spel van Eddie Marsan, een acteur die eerder vooral bijrollen speelde. Hij maakt May tot een dierbaar personage. Een indrukwekkende film.

Bijzonderheden
Ter gelegenheid van de release van Nowhere Special halen we een eerdere film van regisseur Uberto Pasolini terug. Still Life zal eenmalig te zien zijn. Beide speelfilms kunnen gebruikt worden als antigif tegen hedendaagse polarisatie.

Uberto Pasolini werd geboren op 1 mei 1957 in Rome, Italië, en werkt sinds 1983 in de filmindustrie. Hij begon met werkzaamheden achter de camera en werd uiteindelijk een onafhankelijke producent toen hij zijn eigen productiebedrijf Redwave Films oprichtte. Pasolini heeft verschillende films geproduceerd, waaronder The Full Monty, die vele internationale prijzen won. Machan is Pasolini's speelfilmdebuut als regisseur. Still Life was in 2015 een grote hit in Filmhuis De Spiegel. Een regisseur met een barmhartig hart.