Nudo Mixteco

Nudo Mixteco

Terug naar UITagenda

Tijdens het feest van San Mateo, de patroonheilige van het gelijknamige dorp, keren María, Esteban en Toña vanuit diverse richtingen terug naar hun geboorteplaats. Maria begraaft haar moeder, Esteban keert na vijf jaar werken in de VS onverwachts terug en Toña vluchtte naar de hoofdstad, weg van haar oom die haar als kind misbruikte.

De drie levens kruisen elkaar in een Mixtec-gemeenschap in de hooglanden van de Mexicaanse staat Oaxaca. De Sierra Mixteca – een bergachtig gebied tussen Puebla en Oaxaca – wordt ook wel 'Nudo Mixteco' genoemd. Een letterlijke vertaling van de filmtitel geeft ‘Mixteekse knoop’, verwijzend naar de drie verhalen die elkaar kruisen.

De drie afzonderlijke verhalen raken elkaar telkens een kort ogenblik en rijgen zich zo aaneen tot een mozaïekvertelling, die een bijzonder beeld schetst van de lokale cultuur waarin regisseuse Ángeles Cruz zelf opgroeide. Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering die als geschillenraad fungeert vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan ook de beperkingen en de gevaren aan het licht komen via de lotgevallen van de hoofdpersonen.

Met dit indrukwekkende speelfilmdebuut onderzoekt Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap. Nudo Mixteco is een krachtig portret van een modern, landelijk Mexico dat nog steeds in het verleden leeft.

Bijzonderheden
Het Mexicaanse Nudo Mixteco zal worden ingeleid door Armand Leenaers, kenner van Latijns-Amerika en oud-bestuurslid bij het Latin American Film Festival (LAFF) in Utrecht. 'Een van de manieren om meer te weten te komen over dit fascinerende continent is door te kijken naar documentaires en films. In Latijns-Amerika zie je veel westerse invloeden, maar er zijn ook nog steeds grote inheemse gemeenschappen met eigen tradities. Ruim vijf eeuwen na de Spaans-Portugese kolonisatie is de emancipatie van veel van deze groepen onmiskenbaar. Al is er nog een lange weg te gaan waar het bijvoorbeeld de positie van indianen en het geweld tegen vrouwen betreft. De ongelijkheid is enorm en voor veel mensen is het leven uitzichtloos. Migratie naar de Verenigde Staten wordt vaak gezien als oplossing voor alle problemen.'