El Buen Patrón

El Buen Patrón

Terug naar UITagenda

Javier Bardem speelt Blanco, de charmante, zorgzame en innemende directeur van Basculas Blanco, een fabriek ergens in een provinciestadje waar weegschalen worden geproduceerd. De kernwaarden van het familiebedrijf – ambitie, evenwicht en loyaliteit – staan hoog in zijn vaandel, en in grote letters op de muur geschilderd. Een oud model weegschaal, het universele symbool voor gerechtigheid, is prominent in beeld.

Het is een week voor de komst van het comité dat de jaarlijkse prijs voor beste onderneming komt uitreiken. Alles moet perfect in orde zijn. De ontslagen werknemer die voor de ingang van het bedrijf uit protest zijn tenten heeft opgeslagen, maakt natuurlijk geen goede indruk. Allengs lijken de goede bedoelingen van de baas verkeerd uit te pakken.

De stijl die regisseur Fernando León de Aranoa hanteert, doet denken aan het kenmerkende filmische sarcasme van de gebroeders Ethan en Joel Coen. De schrijver en regisseur toont zijn films regelmatig op filmfestivals over de hele wereld en sleepte daarmee talloze prijzen in de wacht. Met El Buen Patrón haalde hij een recordaantal van maar liefst 20 Goya-nominaties binnen.

Op sublieme wijze vertolkt Javier Bardem deze perfecte baas die het beste met iedereen lijkt voor te hebben. El Buen Patrón is een veel gelauwerde tragikomedie dat een grote hit is in Spanje. Nu nog in Nederland.