Marketa Lazarova

Marketa Lazarova

Terug naar UITagenda

Het verhaal speelt zich af in de Middeleeuwen, tegen de achtergrond van de verschuiving van het heidendom naar het christendom. Er heerst rivaliteit tussen twee corrupte clans van plunderende feodale heren die zichzelf beschouwen als edele ridders, maar in werkelijkheid rovers zijn, gedreven door het vele bijgeloof dat hun land in de greep houdt. Marketa Lazarová wordt ontvoerd en misbruikt door leden van een van deze clans. Wanneer Marketa verliefd wordt op Mikolas, wordt hun affaire beëindigd.

Regisseur František Vlácil spaart de kijker niet. Ook de medewerkers werden niet ontzien: hij stond erop dat de kostuums, props en de set absoluut authentiek waren en zonderde cast en crew af voor een lang verblijf in het Šumava-woud om ze onder te dompelen, zowel lichamelijk als psychisch, in de hardvochtige omstandigheden van hun rol.

In Tsjechië is Marketa Lazarová al geprezen als de beste Tsjechische film ooit gemaakt. Deze epische klassieker is geen conventioneel historisch drama. Op bedwelmende wijze wordt het leven in de dertiende eeuw opgeroepen. Met zijn inventieve breedbeeld cinematografie, montage en sound design, is Marketa Lazarová een bijzondere klassieker die nergens mee te vergelijken is.

Een onontdekte mijlpaal van de cinema, zo wordt het unieke Marketa Lazarová gezien. Sight & Sound noemde Vlácils epos in zijn Top 75 van verborgen filmschatten “de meest overtuigende film over de middeleeuwen ooit gemaakt”.

Bijzonderheden
Om Contact Film een laatste keer te eren vertoont Filmhuis De Spiegel een jaar lang iedere maand een bijzondere film uit hun rijke collectie. We hebben ervoor gekozen om van ieder continent een titel te vertonen, van klassieker tot genrefilm.