Gypsy Night met The Rosenbergs in concert + film Django

Gypsy Night met The Rosenbergs in concert + film Django

Terug naar UITagenda

Elke avond verblijdt de briljante, zorgeloze zigeuner en jazzgitarist Django Reinhardt zijn Parijse publiek met zijn geweldige muziek. Terwijl massa’s zigeuners worden uitgebuit en zelfs vermoord worden in concentratiekampen, waant Django zichzelf veilig vanwege zijn populariteit. Maar dan wordt hij door Nazi’s gedwongen om op tournee te gaan in Duitsland, om zo de invloed van ‘negro muziek’ uit de Verenigde Staten te beperken.

Dit risico is te groot en Django ziet geen andere uitweg dan vluchten. Met hulp van een van zijn bewonderaars vertrekt hij samen met zijn zwangere vrouw en zijn moeder naar een dorpje vlakbij de Zwitserse grens. Om Zwitserland ook daadwerkelijk te betreden, blijkt lastiger dan gehoopt, want de Nazi’s zitten hem op de hielen.

Eén kort filmpje en een paar honderd foto’s bestaan er slechts van gitarist Django Reinhardt, die tijdens WOII furore maakte in de Parijse jazzwereld. Het gaf regisseur Etienne Comar ruim baan voor een vrije weergave van een bijzonder muzikaal leven.

Bijzonderheden
In samenwerking met Ap Art Events film vertonen we op zaterdagavond 04 juni de film Django en zal na afloop The Rosenbergs optreden. Tickets voor deze voorstelling zijn online verkrijgbaar via Ap Art Events. Klik daarvoor hier. Op de dag zelf kunt u bij de kassa van Filmhuis De Spiegel een kaartje kopen.

Johnny Rosenberg, Mozes Rosenberg en Sani van Mullem vormen de talentvolle jonge generatie van de Rosenberg familie. The Rosenbergs zijn vanuit hun Sinti achtergrond bij elkaar gekomen en spelen al van kinds af aan dagelijks gitaar met elkaar. Hun roots liggen bij Django Reinhardt. The Rosenbergs verstaan de kunst om songs dusdanig te bewerken dat er aantrekkelijke, verfrissende, eigentijdse Gipsy Jazz ontstaat met Spaanse invloeden.

Naast het bekende repertoire van Hot Club de France geven zij hun eigen swing aan klassiekers van Gershwin tot virtuoze bewerkingen van grootheden als Charles Aznavour en Frank Sinatra. Verrassend is de vocale bijdrage van begaafd jazz-zanger Johnny Rosenberg met zijn repertoire uit het Great American Songbook. Met hun albums “Obsession” en “Masters of Swing” bewijzen The Rosenbergs dat ze inmiddels tot de absolute wereldtop behoren in hun genre.