Lunana, A Yak in the Classroom

Lunana, A Yak in the Classroom

Terug naar UITagenda

Een jaar voordat zijn vijfjarige contract bij de regering afloopt, moet de twintiger Ugyen les gaan geven aan een paar dorpskinderen in Bhutan. Hetgeen hem een visum voor Australië kan opleveren, waardoor hij zijn droom zou kunnen waarmaken in de muziekwereld. Hij vertrekt met frisse tegenzin voor de achtdaagse tocht naar de Himalaya. Pas als zijn koptelefoon het begeeft, krijgt hij oog voor zijn sympathieke begeleiders en de schitterende omgeving.

De verheugde dorpsbewoners lopen hem een flink eind tegemoet om hem te verwelkomen. Een leraar raakt de toekomst aan, zegt het dorpshoofd. Nu hebben de kinderen misschien kans op een ander leven en komen er meer mogelijkheden vrij dan herder of verzamelaar van geneeskrachtige kruiden. Bij het zien van het barre dorpsleven wil Ugyen meteen rechtsomkeer maken. Het warme welkom van de kinderen en de spirituele kracht van de dorpelingen brengen hem echter tot inkeer en zullen zijn lot voorgoed veranderen.

Lunana: A Yak In The Classroom werd gefilmd dankzij de stroom van zonnebatterijen, omdat de regio, net als in de film, niet beschikt over de hoeveelheid elektriciteit die nodig is voor een gebruikelijke filmset. Het debuut van voormalig fotograaf Pawo Choyning Dorji was dit jaar de eerste film uit Bhutan die genomineerd werd voor Beste Internationale Film bij de Oscars.

Lunana: A Yak In The Classroom is een hartverwarmend en zelfverzekerd debuut dat met fijnzinnige humor en adembenemende beelden laat zien waarom persoonlijk welzijn in Bhutan zo hoog in het vaandel staat.