The Velvet Queen

The Velvet Queen

Terug naar UITagenda

Het is er droog, kaal, koud en om te huilen zo mooi: het Tibetaans Hoogland. Dit onherbergzame gebied als schilderachtig omschrijven is niet afdoende. Buitenaards komt in de buurt en op gemiddeld 4.500 meter hoogte is het er ook letterlijk adembenemend. Dit is het leefgebied van talloze bijzondere diersoorten, van de wilde Jak tot de Tibetaanse blauwe beer.

Vooraanstaand natuurfotograaf Vincent Munier en schrijver-beroepsavonturier Sylvain Tesson trekken wekenlang te voet door de hoogvlakte, op zoek naar de uiterst schuwe sneeuwluipaard. Munier bezocht het gebied al meerdere malen zonder het zeldzame roofdier ooit te zien. De sneeuwluipaard zelf, een ware meester in de camouflage, heeft de heren allang in de smiezen en laat zich niet zomaar op de foto zetten.

Regisseur Marie Amiguet legt de queeste van de vrienden vast met oog voor het natuurschoon en een vleugje relativerende humor. Warren Ellis componeerde de treffend ijle score, samen met Nick Cave. The Velvet Queen is een uiterst ontroerende film over de kunst van het kijken – en bekeken worden.