Schrijversbezoek Pieter Waterdrinker

Schrijversbezoek Pieter Waterdrinker

Terug naar UITagenda

Waterdrinker gaat in gesprek over zijn nieuwe roman Biecht aan mijn vrouw, zijn schrijverschap maar ook over zijn recente vertrek uit Sint Petersburg, Rusland, waar hij doorgaans woont. De actualiteit en met name de ontwikkelingen in de Oekraïne en de Russische geschiedenis zijn (ook) thema’s in zijn recente werk.

Over Biecht aan mijn vrouw
In het voorjaar van het roerige jaar 2020 verruilden Pieter Waterdrinker, zijn vrouw en drie poezen hun appartement in Sint-Petersburg voor een tijdelijk onderkomen in de Franse Tarn. Wanneer Waterdrinker in november van dat jaar enkele weken in het Schrijvershuis aan het Spui in Amsterdam verblijft, beleeft de coronapandemie inmiddels zijn hoogtepunt. Op een dag verschijnt de dertigjarige Jeva Harms in het Schrijvershuis, die daar eerder verbleef met de zwarte rapdichter Winston Wow. Als dan ook nog eens Waterdrinkers succesvolle en schatrijke oude schoolvriend Otto Brons opduikt, ziet de schrijver zich geconfronteerd met een geheim uit zijn verleden dat zijn bestaan volledig op zijn kop zet. Biecht aan mijn vrouw is een even hilarisch als weemoedig relaas over de zin van het leven, over liefde, kinderen, trouw en ontrouw, over het verstrijken van de tijd en het onherroepelijke ouder worden. Met schwung en milde spot becommentarieert Waterdrinker de huidige tijd, waarbij hij de lezer wederom tot de laatste bladzijde weet te boeien.

Over Pieter Waterdrinker
Pieter Waterdrinker (Haarlem, 1961) woont in Moskou. Hij publiceerde onder andere de romans 'Liebmans ring', 'Een Hollandse romance', 'Duitse bruiloft' en 'De Dood van Mila Burger' en de verhalenbundels 'Montagne Russe' en 'Een dame in Kislovodsk'. Zijn werk is o.a. in het Engels, Duits en Russisch vertaald en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, de Gerard Walschapprijs en de Bob Den Uylprijs. In april 2016 verschijnt tevens 'Poubelle', een panoramische en hermansiaanse roman die de dilemma’s van deze tijd blootlegt aan de hand van o.a de oorlog in Oost-Oekraïne en de MH17-ramp. In Waterdrinkers sterk autobiografische roman 'Tsjaikovskistraat 40' – verschenen in 2017 – neemt hij de lezer mee op een duizelingwekkende reis door de Russische geschiedenis en door zijn eigen leven. In 2020 verscheen zijn roman, 'De rat van Amsterdam'. Een onvergetelijk, vlijmscherp en vernietigend portret van het huidige Nederland en Europa op drift, maar bovenal een aangrijpend verhaal over liefde, het eeuwige verlangen naar zingeving en geluk.

Themamaand vrijheid en democratie
Deze lezing is een onderdeel van de programmering rondom vrijheid en democratie.