Benjamin Britten

Benjamin Britten

A Midsummer Night’s Dream

Terug naar UITagenda

Een betoverende productie en een feest voor de zinnen, het gemoed en het brein

Dat liefhebben een werkwoord is, zal elke geliefde weten in A Midsummer Night’s Dream! In Benjamin Brittens meesterwerk ontaardt een ruzie tussen de elfenkoning Oberon en zijn echtgenote in geknoei met toversap. Het sap maakt een slapende smoorverliefd op de eerste die deze bij het ontwaken ziet. Onbedoeld ruilen er zo partners en ontstaat er zelfs een nieuw paar.

Een spoedklus

Met al dat liefdesgedoe legt Britten de tragische broosheid van menselijke relaties bloot. Dit werk van de meest gespeelde twintigste-eeuwse operacomponist was verbluffend genoeg een spoedklus. Als een seismograaf registreerde de componist feilloos de psychologie van zijn figuren in geraffineerde zanglijnen. Trouw aan Shakespeare schilderde hij uit diens toneelstuk de feeërieke elfenwereld, het ontroerend warme milieu van de liefdesparen en de kluchtigheid van de werklui, die elders in het woud een amateurtoneelstuk repeteren.

In deze mix van klassieke ingrediënten ligt een uitdaging voor regisseur Ola Mafaalani. Tot 2016 maakte zij furore als artistiek leider van Noord Nederlands Toneel. Met A Midsummer Night’s Dream beleeft ze haar operadebuut.

De opera wordt uitgevoerd in het Engels met Nederlandse boventitels.

Met boeiende inleiding door operakenner Len van Schaik