Quatro Mural Project

Een uniek drieluik in Heerlen

Het eerste deel van deze drieluik mural was de eerste grote stap voor Gemeente Heerlen in het meer zichtbaar maken van het omvangrijke Romeinse verleden en vormt nu de entree voor het Romeinse Kwartier in Heerlen. Het prachtige eindresultaat met de Romeinse god, is in fotovorm al de hele wereld overgegaan op menig street art Instagram account. Voor de invulling van het eerste deel van het kunstwerk werd het gerenommeerde kunstenaarsduo Pichi & Avo geselecteerd, bekend vanwege hun indrukwekkende werken die de hedendaagse street art verbinden met de klassieke Romeinse kunst en cultuur.

In 2020 kreeg het project zijn langverwachte vervolg (deel 2) en werd door artiesten van eigen bodem Yasja Ligtelijn & James Jetlag een ode aan de huidige bestemming van deze locatie gebracht: onder meer door te verwijzen naar scenes uit beroemde speelfilms met een Romeins karakter. Het lokale kunstenaarsduo heeft een speciaal ontwerp gemaakt, dat de Romeinse geschiedenis van Heerlen combineert met scenes uit de filmklassiekers Qua Vadis (1951) en Gladiator (2000). De metamorfose van de Quatro Cinema krijgt daardoor meer en meer een gezicht.

In 2021 werd het derde en laatste deel geschilderd door Studio Giftig uit Eindhoven en staat het Romeinse (film) verleden weer centraal. Alle zijden samen vormen nu één uniek kunstwerk dat het Romeinse verleden van Heerlen op eigentijdse wijze zichtbaar maakt, en waarmee Quatro Cinema de meest gefotografeerde bioscoop van Nederland blijft in de komende jaren. Extra bijzonder is het dat dit derde deel mogelijk is gemaakt door een geslaagde crowdfundingsactie gevoerd door de initiator van dit project, de Heerlense stichting Getting Up! i.s.m. Heerlen Mijn Stad. Getting Up! is grondlegger van het ‘Quatro Mural Project’ en grootleverancier van streetartuitingen en -activiteiten in Heerlen en daarbuiten.

Over Stichting Getting Up

Sinds 2016 laat Stichting Getting Up met regelmaat van zich horen door indrukwekkende kunstprojecten te organiseren en daarmee een nieuw licht op Street Art en Graffiti te werpen. De stichting doet dat graag in samenwerking met gemeentes en betrokkenheid uit de directe buurt en vergeet daarbij niet om talent uit de euregio een plek in het zicht te bieden.

Stichting Getting Up is een samenwerkingsverband van partners uit de culturele - en vormgevingssector, die gezamenlijk meer dan 100 jaar aan ervaring bijeenbrengen op het gebied van muurschilderingen, realisatie van kunst in de openbare ruimte, vakmanschap als beroepskunstenaar in verschillende disciplines, grootonderhoud aan vastgoed, projectontwikkeling in de culturele sector en daarnaast nog veel meer aanverwante kwaliteiten en disciplines.

Out-of-the-box-denken en de keuze voor het aanleveren van verrassende en niet gangbare oplossingen zijn kenmerkend voor onze werkwijze.

De Quatro Cinema Drieluik Mural is een project van:
Stichting Getting Up

In samenwerking met:

Quatro Cinema
Gemeente Heerlen
Heerlen Mijn Stad