Quatro Mural Project

Oorsprong

Ieder jaar worden er in en rondom het centrum van Heerlen nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan, waarmee steeds meer onbekende stukjes Romeinse geschiedenis opgegraven worden.

Vandaag de dag staat Heerlen bekend om haar bruisende street art cultuur. Door de hele stad zijn prachtige murals te zien van de meest uiteenlopende lokale, nationale en internationale kunstenaars.

Gemeente Heerlen is zeer trots op haar unieke en rijke Romeinse verleden en wil dit dan ook op een hedendaagse manier tot uiting brengen; het verleden met het heden verbinden. Om het Romeinse verleden op verschillende manieren zichtbaar te maken aan het grote publiek, is het idee ontstaan voor een kunstwerk met Romeins thema, het liefst midden in het Romeinse kwartier van Heerlen. Gemeente Heerlen en de Provincie Limburg investeren in het herontdekken en promoten van het Romeinse verleden en dragen daarom dan ook het mooie bedrag van €15.000 euro bij voor de realisatie van dit project.

Uiteindelijk werd de grote gevel van de Quatro Cinema geselecteerd als perfecte plek voor het kunstwerk. Voor de invulling van het eerste deel van het kunstwerk werd het gerenommeerde kunstenaarsduo Pichi & Avo geselecteerd, bekend vanwege hun indrukwekkende werken die de hedendaagse street art verbinden met de klassieke Romeinse kunst en cultuur.

Deel 1 van het drieluik

Stichting Getting Up heeft hiervoor in 2018 een plan ontwikkeld voor de creatie van een Romeinse mural, waarmee we letterlijk een brug willen slaan tussen het hedendaagse “urban” karakter van de stad en het rijke Romeinse verleden.

In 2018 heeft Stichting Getting Up dan ook, in samenwerking met Gemeente Heerlen, het Spaanse kunstenaarsduo Pichi & Avo in Heerlen uitgenodigd om de voorgevel van Quatro Cinema te voorzien van het eerste deel van de Romeinse mural. Pichi & Avo staan bekend vanwege hun indrukwekkende werken die de hedendaagse (graffiti-)kunst verbinden met de klassieke Romeinse kunst en cultuur.

Deel 1 van deze drieluik mural was de eerste grote stap voor Gemeente Heerlen in het meer zichtbaar maken van het omvangrijke Romeinse verleden en vormt nu de entree voor het Romeinse Kwartier in Heerlen.

Het prachtige eindresultaat met de Romeinse god, is in fotovorm al de hele wereld overgegaan op menig street art Instagram account.

Deel 2 - De Romeinen van het witte doek

In 2020 kreeg het project zijn langverwachte vervolg en werd door artiesten van eigen bodem Yasja Ligtelijn & James Jetlag een ode aan de huidige bestemming van deze locatie gebracht: onder meer door te verwijzen naar scenes uit beroemde speelfilms met een Romeins karakter.

Het lokale kunstenaarsduo heeft een speciaal ontwerp gemaakt, dat de Romeinse geschiedenis van Heerlen combineert met scenes uit de filmklassiekers Qua Vadis (1951) en Gladiator (2000). De metamorfose van de Quatro Cinema begint daardoor meer en meer een gezicht te krijgen.

Bekijk hier de video:
https://vimeo.com/468430686

Help jij mee deel 3 te realiseren?

Aan de zijgevel is bewust een stuk wand opengelaten voor het laatste en derde deel van het Romeinse drieluik van kunstenaarsduo’s: Studio Giftig.

Over Studio Giftig
Om het drieluik van kunstenaarsduo’s te completeren heeft de stichting voor het voorjaar van 2021 Studio Giftig uitgenodigd, zodat daarmee het derde deel van de Quatro Cinema een kleurrijke invulling krijgt: eveneens perfect aansluitend op de reeds bestaande werken van de gevel.

Studio Giftig bestaat uit het in Nederland gevestigde kunstenaarsduo Niels van Swaemen en Kaspar van Leek, bekend om hun prachtige, hoog gedetailleerde (sur)realistische murals. Zij zijn hiermee dan ook de perfecte aanvulling en "grande finale" van dit speciale kunstwerk.

Aan de realisatie van het laatste deel van het drieluik door de kunstenaars van Studio Giftig kun jij een steentje bijdragen!

Wil je meer zien van Studio Giftig, ga dan snel naar de website!

Word ambassadeur van dit kunstwerk!

Omdat we als stichting van mening zijn dat het straatbeeld van iedereen is, leggen we de nadruk bij de realisatie van dit laatste deel op een aanvullende crowdfunding, zodat jouw bijdrage aan dit majestueuze project ook daadwerkelijk betekent dat dit grootse kunstwerk straks deels van jou is.

Door een (kleine) bijdrage te doen, kun je ambassadeur worden van het kunstwerk, de bioscoop én krijg je een plekje op de ‘Wall of Fame’. We bieden voor alle liefhebbers enkele mooie en unieke verrassingen aan in de verschillende sponsorpakketten van deze crowdfunding.

Al jullie donaties zullen bijdragen aan de vergoedingen voor de kunstenaars (werk & verblijf), productiekosten (primer, verf, hoogwerkers etc.) en een goede mediadocumentatie en promotie van de realisatie, zodat iedereen de vooruitgang van dit kunstwerk stap voor stap kan volgen.

KLIK HIER VOOR DE CROWDFUND PAGINA

Over Romeins Heerlen - Uniek in Nederland

Ruim 2000 jaar geleden stichtten de Romeinen een nederzetting op de plaats waar nu Heerlen ligt: Corovallum. Corovallum staat voor ‘uitstekend gelegen versterking’ of ‘legerplaats’ en stond op een kruispunt van twee belangrijke wegen: Boulogne - Keulen en Xanten-AkenTrier.

In 1940 werd bij toeval het Romeinse badhuis ontdekt, nu te bezichtigen in het Thermenmuseum Heerlen. De thermen in Heerlen zijn het best bewaarde stenen gebouw uit de Romeinse tijd in Nederland en dus uniek in zijn soort. Nader onderzoek toont aan dat Corovallum en de thermen een stuk ouder zijn dan tot nu toe werd aangenomen, en een van de grootste Romeinse nederzettingen in Nederland was.

Over Stichting Getting Up

Sinds 2016 laat Stichting Getting Up met regelmaat van zich horen door indrukwekkende kunstprojecten te organiseren en daarmee een nieuw licht op Street Art en Graffiti te werpen. De stichting doet dat graag in samenwerking met gemeentes en betrokkenheid uit de directe buurt en vergeet daarbij niet om talent uit de euregio een plek in het zicht te bieden.

Stichting Getting Up is een samenwerkingsverband van partners uit de culturele - en vormgevingssector, die gezamenlijk meer dan 100 jaar aan ervaring bijeenbrengen op het gebied van muurschilderingen, realisatie van kunst in de openbare ruimte, vakmanschap als beroepskunstenaar in verschillende disciplines, grootonderhoud aan vastgoed, projectontwikkeling in de culturele sector en daarnaast nog veel meer aanverwante kwaliteiten en disciplines.

Out-of-the-box-denken en de keuze voor het aanleveren van verrassende en niet gangbare oplossingen zijn kenmerkend voor onze werkwijze.

De Quatro Cinema Drieluik Mural is een project van:
Stichting Getting Up

In samenwerking met:

Quatro Cinema
Gemeente Heerlen
Heerlen Mijn Stad