De stad Heerlen

Historie

Heerlen heeft een rijke en betekenisvolle geschiedenis. De stad is begonnen als Romeinse nederzetting onder de naam Coriovallum. In de middeleeuwen kreeg Heerlen als stad steeds meer vorm. Ten tijde van de mijnen groeide Heerlen uit tot een van de meest vooruitstrevende en welvarendste steden van Nederland. Na de sluiting van de mijnen ging de stad door een diep dal. Tegenwoordig is Heerlen een culturele, creatieve en kunstzinnige stad en het koopcentrum van Parkstad, of beter nog: de buitenhuiskamer van Parkstad.

Het verleden van Heerlen is goed zichtbaar in en rondom de binnenstad. Het Thermenmuseum herbergt het best bewaard gebleven Romeinse badhuis van Nederland. De Pancratiuskerk en de Schelmentoren zijn middeleeuwse bouwwerken die nog altijd het stadshart sieren. En het Mijnmuseum houdt de ‘koempelperiode’ in leven.

Klik hier voor meer informatie over het zichtbare erfgoed in Heerlen-Centrum

Meer weten over de historie van onze stad? Raadpleeg het archief van Rijckheyt of de vele verhalen verzamelt op de website van Heerlen Vertelt. In boekvorm zijn de volgende titels een aanrader: “De antistad, De geur van Kolen” en “Het geluk van Limburg”.

Winkel- en horecastad

In het centrum van Heerlen zijn meer dan 300 winkels gevestigd. Al deze winkeladressen bestaande uit o.a. bekende ketens, luxe boetieks en hippe conceptstores zorgen voor een verrassende winkelbeleving.

Voor, tijdens of na een eetlustopwekkend dagje winkelen kun je terecht in een van de vele restaurants die de Heerlense binnenstad rijk is. Indiaas, Grieks, Indonesisch, Frans, Turks, Spaans, Italiaans, de keuze is aan jou. Alle wereldkeukens zijn vertegenwoordigd.

Klik hier voor een overzicht van alle winkels en eetgelegenheden in Heerlen-Centrum en laat het winkelavontuur en de culinaire wereldreis beginnen

Street art stad

Heerlen is de muralhoofdstad van Nederland. Met alleen al meer dan 75 muurschilderingen in en rondom het centrum is de stad in de afgelopen jaren veranderd in een waar openluchtmuseum. Ga te voet op ontdekkingstocht door de betonnen jungle van Heerlen en laat je verbazen door de vele kunstwerken die je op je pad tegenkomt.

Mural
"Synthesis" door Bier & Brood

Klik hier voor meer informatie over de street art in Heerlen-Centrum, de locaties, routes en rondleidingen

Evenementenstad

Vrijwel elk weekend vindt er een groot en vrij toegankelijk evenement plaats in de binnenstad van Heerlen. Iets wat het Nationaal Congres Evenementen ook niet is ontgaan toen zij in 2016 onze stad heeft uitgeroepen tot ‘Evenementenstad van het Jaar.’ En om even onbescheiden te doen: die titel is eigenlijk elk jaar van toepassing op Heerlen.

Enkele hoogtepunten uit de jaarlijkse evenementencyclus: dansfestival schrit_tmacher, het internationale breakdance evenement The Notorious IBE, theaterfestival Cultura Nova en Dutch Mountain Film Festival.

Klik hier voor een actueel overzicht van evenementen in Heerlen-Centrum

Culturele stad

In Heerlen kun je elke dag van de week cultuur tot je nemen! Voor popconcerten, ’s lands grootste musicalsuccessen en (inter)nationale dansvoorstellingen bezoek je Theater Heerlen, de beste blockbusters zie je in Quatro Cinema, filmparels ontdek je in Filmhuis De Spiegel, zijn SCHUNCK* en kunst inmiddels synoniem voor elkaar en houd je van alternatieve muziek, dan moet je een verblijf in poppodium NIEUWE NOR niet schuwen.

Klik hier voor meer informatie over het cultuuraanbod in Heerlen-Centrum