Zon, muziek en véél plantaardig eten: Aline & José over zomer maan fest

Heerlen heeft een nieuw festival en als het aan initiatiefnemers Aline Ploeg en José Bouwels ligt, is het nu al een blijvertje. Het allereerste vegan food festival opent op vrijdag 3 september haar poorten. Het Maanplein in het Maankwartier zal twee dagen worden omgetoverd tot een sfeervol, maar vooral goed bevoorraad festivalterrein, want alles draait hier om plantaardig eten… Al honger?

De grote droom van Aline om een vegan food festival te organiseren ontstond al dik twee jaar geleden. “Dat was nog vóór corona. Vanuit mijn woning kijk ik uit op het Maanplein en ik zag het al helemaal voor me. Nu gaat het écht gebeuren.” Dat zou overigens niet gelukt zijn zonder partner-in-crime José Bouwels. “Ik had wel vaker evenementen georganiseerd, maar zakelijk en meestal besloten. Dit was heel andere koek.”

In aanloop naar het festival zijn grafisch ontwerper Aline en marketingprofessional José veranderd in echte festivalbaz(inn)en. Aline: “Er komt enorm veel bij kijken. Van het samenbrengen van lokale ondernemers, tot de EHBO, vrijwilligers, toiletten en ook veiligheid in verband met de coronamaatregelen. Er kunnen maximaal 250 mensen tegelijk op het Maanplein zomer maan fest komen bezoeken. Bij de poort krijg je een keycord die je weer inlevert als je gaat.”

Over de opkomst zijn de dames in spanning en hoopvol. José: “De aankondiging van dit festival heeft alleen al op social media zoveel reacties teweeggebracht. Ook van reguliere media kregen we aandacht, heel leuk allemaal.” Het geluid van een vegan food festival in Heerlen heeft ook de stadsgrenzen verlaten, zeker tot in de - misschien wel tikje jaloerse - provinciehoofdstad…

Lokale ondernemers waaronder de Brunchbar, Bloom’s, Kakauw en de Poort van Herle zorgen voor een lekker en divers vegan aanbod: denk aan burgers, falafel, cappuccino’s met wat zoets, Turkse pizza’s, gyros, pokébowl, oesterzwambitterballen, nicecreams en heel veel donuts. Onder het genot van al dit lekkers (zorg dat je honger hebt), is er doorlopend livemuziek en een ‘handgemaakte’ expositie over veganistisch eten. Aline & José legden hun hart en ziel in dit festival en willen je vooral heel veel meegeven: een positieve boodschap over plantaardig eten, een volle buik, een blij gezicht en zo’n leuke herinnering dat je er volgend jaar weer bij wilt zijn!

zomer maan fest vindt plaats op vrijdag 3 september van 16 tot 23 uur en zaterdag 4 september van 15 tot 23 uur. Het festival is gratis te bezoeken en is mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds, Frisse Wind en Heerlen Mijn Stad.

Tekst: Leonie Kohl
Foto: Aline Ploeg