Word ambassadeur van de Quatro mural én bioscoop in Heerlen

De Quatro Cinema in het centrum van Heerlen is wellicht de meest gefotografeerde bioscoop van Nederland. Zowel aan de voor- als zijkant pronken twee levensgrote muurschilderingen en er is ruimte overgelaten voor een derde. Het laatste deel van een eerbetoon aan het Romeinse verleden van Heerlen. Getting Up, de stichting achter dit bijzondere project, zoekt via een crowdfundingsactie naar donateurs om het kunstwerk compleet te maken.

Ieder jaar worden er in en rondom het centrum van Heerlen nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan, waarmee steeds meer onbekende stukjes Romeinse geschiedenis opgegraven worden. Vandaag de dag staat Heerlen bekend om haar bruisende street art cultuur. Door de hele stad zijn prachtige murals te zien van de meest uiteenlopende lokale, nationale en internationale kunstenaars.

Heerlen is enorm trots op haar unieke en rijke Romeinse verleden en wil dit dan ook op een hedendaagse manier tot uiting brengen; het verleden met het heden verbinden. Om het Romeinse verleden op verschillende manieren zichtbaar te maken aan het grote publiek, is het idee ontstaan voor een kunstwerk met Romeins thema, het liefst midden in het Romeinse kwartier van Heerlen. Gemeente Heerlen en de Provincie Limburg investeren in het herontdekken en promoten van het Romeinse verleden en dragen daarom dan ook het mooie bedrag van €15.000,- euro bij voor de realisatie van dit project. Het overige bedrag wil de stichting ophalen d.m.v. een crowdfundingsactie.

Over het project
Deel 1 van deze drieluik mural was de eerste grote stap voor Gemeente Heerlen in het meer zichtbaar maken van het omvangrijke Romeinse verleden en vormt nu de entree voor het Romeinse Kwartier in Heerlen. Het prachtige eindresultaat met de Romeinse god, is in fotovorm al de hele wereld overgegaan op menig street art Instagram account. Voor de invulling van het eerste deel van het kunstwerk werd het gerenommeerde kunstenaarsduo Pichi & Avo geselecteerd, bekend vanwege hun indrukwekkende werken die de hedendaagse street art verbinden met de klassieke Romeinse kunst en cultuur.

In 2020 kreeg het project zijn langverwachte vervolg (deel 2) en werd door artiesten van eigen bodem Yasja Ligtelijn & James Jetlag een ode aan de huidige bestemming van deze locatie gebracht: onder meer door te verwijzen naar scenes uit beroemde speelfilms met een Romeins karakter. Het lokale kunstenaarsduo heeft een speciaal ontwerp gemaakt, dat de Romeinse geschiedenis van Heerlen combineert met scenes uit de filmklassiekers Qua Vadis (1951) en Gladiator (2000). De metamorfose van de Quatro Cinema begint daardoor meer en meer een gezicht te krijgen.

Aan de zijgevel is bewust een stuk wand opengelaten voor het laatste en derde deel van het Romeinse drieluik van kunstenaarsduo’s: Studio Giftig. Om het drieluik te completeren heeft de stichting voor het voorjaar van 2021 Studio Giftig uitgenodigd, zodat daarmee het derde deel van de Quatro Cinema een kleurrijke invulling krijgt: eveneens perfect aansluitend op de reeds bestaande werken van de gevel.

Studio Giftig bestaat uit het in Nederland gevestigde kunstenaarsduo Niels van Swaemen en Kaspar van Leek, bekend om hun prachtige, hoog gedetailleerde (sur)realistische murals. Zij zijn hiermee dan ook de perfecte aanvulling en "grande finale" van dit speciale kunstwerk.

Over de crowdfundingsactie
Door een (kleine) bijdrage te doen, kan men ambassadeur worden van het kunstwerk, de bioscoop én krijgt men een plekje op de ‘Wall of Fame’. De stichting biedt voor alle liefhebbers enkele mooie en unieke verrassingen aan in de verschillende sponsorpakketten van deze crowdfundingsactie. De stichting is van mening dat het straatbeeld van iedereen is, daarom wordt de nadruk bij de realisatie van dit laatste deel gelegd op een aanvullende crowdfunding. Zodat het kunstwerk straks een beetje van iedereen is. De donaties zullen bijdragen aan de vergoedingen voor de kunstenaars (werk & verblijf), productiekosten (primer, verf, hoogwerkers etc.) en een goede mediadocumentatie en promotie van de realisatie, zodat iedereen de vooruitgang van dit kunstwerk stap voor stap kan volgen.

Meer informatie over dit project en de crowdfunding is te vinden via het platform voor de kunsten

Foto: Sanne Gijsbers