Stap in de hypermoderne tijdscapsule ‘400 jaar Romeins baden’

Zoals je hopelijk weet, ligt de grootste archeologische schat van Nederland midden in Heerlen: het Romeins badhuis, te bezichtigen in het Thermenmuseum. De resten van dit badhuis zijn voor een leek niet veel meer dan delen van vloeren en muren. Gelukkig hebben wetenschappers de afgelopen jaren grootschalig onderzoek gedaan naar de geheimen die deze resten verhullen of liever verhulden... De resultaten van het onderzoek zijn bekend én vertaald naar een gloednieuwe, hyperrealistische expositie over het badhuis: 400 jaar Romeins baden.

Het Thermenmuseum is de afgelopen tijd rigoureus bezig om hun grootste schatten af te stoffen, letterlijk en figuurlijk. Zo is onlangs een grootschalige restauratie afgerond, waardoor de archeologische resten van het Romeinse badhuis beter behouden blijven en een duidelijkere vorm aannemen. De presentatie ervan, die wordt steeds moderner en realistischer. Zo opende het museum onlangs een nieuw looppad dat rakelings over het oude badhuis scheert, maar nu beginnen de resten pas echt te leven door het gebruik van moderne technologie zoals hologrammen en projecties.

Expositie 400 jaar Romeins baden
Vanaf 10 oktober is de expositie 400 jaar Romeins baden geopend voor het publiek. Als je denkt dat archeologie stoffig is, dan is dit je kans om overtuigd te worden van het absolute tegendeel. De expositie is als het ware een tijdscapsule en geeft je ook dat gevoel: het is er donker met blauw licht en er zijn projecties, hologrammen en enkele topstukken die telkens een onderdeel van de geschiedenis van het badhuis vertellen. Dit is opgebouwd uit drie delen, de drie bouwfases van het badhuis dat maar liefst 400 jaar in gebruik was.

Het oudste gebouw van Nederland
Kijkend naar de resten is het zelfs voor een archeoloog ingewikkeld om te zien wat er in 400 jaar allemaal gebouwd en afgebroken is aan het badhuis. Het jarenlange onderzoek schept een haarfijn beeld van hoe het badhuis er door de jaren heeft uitgezien. Allereerst hebben ze aan de hand van de architectuur het badhuis beter kunnen dateren en wat bleek: het dateert van 63 na Christus wat dit het oudste gebouw van Nederland maakt… bijzonder!

De expositie laat je alle gezichten van het badhuis zien: als ‘jonkie’ pas gebouwd door Romeinse militairen en als 400-jarig ‘oudje’ dat stand moet houden tegen vijandelijke Germaanse stammen die oprukken. Daartussenin beleeft het badhuis haar glorietijden op een belangrijke locatie op de kruising van twee grote Romeinse wegen. Dus in plaats van staren naar saaie maquettes zie je hier het badhuis voor je en verandert het met de tijd mee. Door middel van 360 gradenprojecties kun je er zelfs ‘in’ lopen. Heel stoer is ook het hologram tegen de glasplaat, niet te zien vanuit de andere kant van het glas!

Zelf in deze gloednieuwe tijdscapsule stappen? Dat kan dus in het Thermenmuseum in Heerlen. Kijk op ww.thermenmuseum.nl voor alle info en tickets.

Blog: Leonie Kohl (Kohl - tekst voor toerisme, natuur & erfgoed)
Foto's: Luc Lodder