Stad in de steigers #2: Nieuwe Nor

Heerlen bouwt aan een betere binnenstad, maar wat gebeurt er nou precies achter al die steigers? Sloop, bouw, renovatie, herbestemming… het doet in ieder geval een hoop stof opwaaien. Soms is er lawaai of moet je even omrijden, maar uiteindelijk komt er iets moois voor terug. Heerlen Mijn Stad maakt een rondje langs bouwplaatsen en vertelt het verhaal achter de steigers. Na het nieuwe stadskantoor gaan we deze week langs bij de nieuwste Nieuwe Nor.

Poppodium Nieuwe Nor bestaat al meer dan vijftig jaar en vernieuwingen zijn inmiddels traditie. Als je nu door de Pancratiusstraat loopt, tegenover het Schelmenhofje, dan ben je getuige van de meest recente en ingrijpende vernieuwing tot nu toe. De bouwvakkers zijn al een tijd bezig, soms met nog meer geluid dan we van de Nieuwe Nor gewend waren… Ook het Schelmenhofje is tijdelijk ingenomen, maar al dat wordt ruimschoots goedgemaakt in maart 2022. Dan opent de compleet verbouwde Nieuwe Nor de deuren weer voor publiek.

Tijd voor iets anders
De reden voor de ingrijpende verbouwing van de Nieuwe Nor is dat de oude locatie bijna letterlijk uit zijn voegen barstte. In de grote zaal pasten maximaal 350 mensen, er was geen aparte ingang voor artiesten (hetgeen soms tot bizarre situaties leidde) en de scheidslijn tussen kleedkamer en kantoor was niet altijd even duidelijk. De wens voor professionalisering en uitbreiding was vurig en werd breed gedragen. Die werd vooral gesterkt doordat bands die helemaal aan het begin van hun carrière naam maakten in de Nieuwe Nor, denk aan Kensington of Chef’Special, niet meer terug konden komen vanwege het gebrek aan capaciteit.

Modern en monumentaal
De Nieuwe Nor zat gevestigd in de voormalige ijzerwarenhandel Schmitz, een bedrijf met een rijke familiegeschiedenis. Voor de uitbreiding van de Nieuwe Nor is gekozen om hier te blijven en om twee buurpanden (Studio 54 en het Kegelpaleis) te slopen en in die ruimte nieuw aan te bouwen. Vanuit het Schelmenhofje kijk je dan recht op een moderne én monumentale gevel. En dan hebben we het alleen nog maar over de buitenkant…

De echte magie speelt zich natuurlijk achter die gevel af en het hoogtepunt van de uitbreiding is een hypermoderne, nieuwe zaal waar zo’n 650 mensen kunnen genieten van livemuziek. De nieuwe zaal is vrij hoog en heeft twee balkons. Met de brede opzet van de zaal ontstaat een intieme sfeer, omdat je als publiek dicht bij de artiest staat. Andere verbeteringen zijn er op het gebied van zichtlijnen, logistiek en geluidsisolatie. De oude zaal krijgt een opknapbeurt, waardoor er met de twee zalen een zee van mogelijkheden ontstaat: grotere acts in de grote zaal, meer experiment en jong, lokaal talent in de kleine zaal en zelfs complete indoor muziekfestivals…

Poppodium Nieuwe Nor heeft dus heel wat voor je in petto. Om je nieuwsgierigheid nog verder aan te wakkeren: in de omloop van de nieuwe zaal komt een moderne bar met de oude muur van pand Schmitz als decor en er komt een ‘Champagne’/VIP-room… Qua programmering en muziek blijft de Nieuwe Nor de Nieuwe Nor: een poppodium waar nieuwe en lokale muziek nu nog meer ruimte krijgt. Langzaam verdwijnen de steigers al en zodra het laatste plugje is aangesloten, gaat het hier in maart he-le-maal los!

Dank aan Kees van den Berg, hoofd Programmering & Marketing bij Nieuwe Nor, voor de totstandkoming van dit artikel.

Tekst: Leonie Kohl
Foto: David Doelen