Speciale zomereditie van dansfestival schrit_tmacher van 18 juni t/m 11 juli in Heerlen

Dansend de zomer in! Van 18 juni tot en met 11 juli vindt een speciale zomereditie van het internationale dansfestival schrit_tmacher plaats onder de naam OFF festival by schrit_tmacher. De aangepaste editie duurt korter dan de gebruikelijke vijf weken, maar is daardoor niet minder spraakmakend. De organisatie kijk er naar uit om weer een aantal voorstellingen ‘live’ aan het publiek te presenteren. Meer informatie en tickets vind je op de website van Parkstad Limburg Theaters.

Dans & Actualiteit
Het festival opent de dialoog over dansvernieuwing, actualiteit en niet-westerse perspectieven met Outwitting the Devil (2019) van de Brits-Bengaalse meesterchoreograaf Akram Khan, waarin zes dansers speuren naar verhalen van gevallen goden uit een schitterend epos. In Eupen de klassieker van William Shakespeare in tango door Francisco Leiva & Laura Roatta met Roméo & Juliette Tango en de acrobatische dans van Piergiorgio Milano met de voorstelling Pesadilla, een tragikomisch, bijna burlesk verhaal over de kwetsbaarheid van een man. Het jonge Chinese talent Yang Zhen gaat in zijn voorstelling Destination (Nederlandse première) met grensverleggende moderne dans op zoek naar cultureel, politiek en seksueel beladen beweging. De vernieuwende Franse choreograaf Anna Nguyen onderzoekt in À mon bel amour de samenhang tussen schoonheid, identiteit en persoonlijkheid in een mix van hiphop, klassiek ballet en martial arts. En Traces van de Vlaming Wim Vandekeybus (Nederlandse première) opent het energieke spoor naar een overweldigende natuur die ouder is dan de mens zich kan heugen.

Verrassend programma van jonge makers
Naast het hoofdprogramma voorziet deze hybride festivaleditie in een verdiepend contextprogramma. In SCHUNCK kan het publiek breakdancer Redouan 'Redo' Ait Chitt en de uit Limburg afkomstige Dominique Vleeshouwer aan het werk zien. Roshanak Morrowatian toont samen met o.m. Mami Izumi de installatie Sister. Verspreid over heel Limburg duikt in de openbare ruimte een dansexpositie met werk van de Nederlandse fotograaf Daan Brand en curator Stephen Shropshire op, een samenwerking met The Notorious IBE en de Nederlandse Dansdagen. En vier jonge makers uit de Euregio (Olga Blank, Hermann, Sharon Wesseling, Marciano van Kempen en Diego Ramon Lopez) produceren en presenteren samen een nieuwe Co-Laboration – CO-LAB2021 - die neerstrijkt op het Maanplein.

Dans voor het jongste publiek
Natuurlijk is er tijdens de zomereditie van schrit_tmacher 2021 ook dans voor het jong(ste)e publiek. Zondag 27 juni staat Theater Heerlen in het teken van de schrit_tmacher Jeugddag. Dit programma binnen het omvangrijkere programma voor GENERATION2 toont dans voor alle leeftijdsgroepen vanaf de allerkleinsten. Met voor 2+ Kleur van Dadodans / Gaia Gonnelli, voor 5+ het sprookje Cinderella van De Stilte en hiphop voor kleuters met Tuimel en Bounce van Danstheater Aya. Daarnaast voor 8+ het mysterieuze Hotel Bellevue van Cie. Arcosm (F) (Nederlandse première) en voor 6+ Broerzussenvan ISH Dance Collective.

Ook online
Alle onderdelen op het programma worden coronaproof aangeboden; dat wil zeggen in kleine gezelschappen of in dat aantal dat volgens de maatregelen is toegestaan en waarbij de anderhalvemeterregel gehandhaafd kan worden. De verwachting is dan ook dat veel voorstellingen snel uitverkocht zijn. Om alle dansliefhebbers en ook het publiek van ver en vanuit het buitenland mee te laten genieten worden verschillende onderdelen live gestreamd. Daarover binnenkort meer informatie. Daarnaast worden ook videoportretten, aftertalks en lezingen online aangeboden en zijn er exposities in de openbare ruimte.