September in Heerlen: smaakvolle, muzikale en speelse evenementen

Heerlen heeft zojuist tien dagen Cultura Nova met al haar levendigheid achter de rug... probeer daar maar eens van af te kicken! Gelukkig hoeven we niet te vrezen voor ontwenningsverschijnselen, want de volgende dosis Heerlense gezelligheid is nabij. Dit zijn de evenementen die in september worden georganiseerd in het centrum:

Pop-upmuseum Kolen & Granaten | 3 t/m 29 september
Op Maanplein 52 reis je van dinsdag 3 t/m zondag 29 september terug naar de meest roerige tijd uit het mijnverleden: de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van originele objecten, historische foto’s, propagandamateriaal, kunstwerken uit die periode en memoires komen deze onderbelichte bladzijdes uit het mijnverleden tot leven. Ook staat er een reeks lezingen gepland. Dit tijdelijke museum is een initiatief van het Nederlandse Mijnmuseum i.h.k.v. ‘75 Jaar Vrijheid’. Klik hier voor meer informatie.

Parkstad Culinair | 5, 6, 7 en 8 september
Heerlen heeft smaak en dat proef je! En al helemaal tijdens het jaarlijkse evenement voor levensgenieters Parkstad Culinair. Voor deze 7e editie zijn Beerkompanie, Bienvenue, BITTS, Chikookt, East meets West, [email protected], Eetlokaal Zaartje, Kasteel De Hoogenweerth, Maxwijn, Quadakkers, Les., Rudy's, Smaak & Vermaak en Taste and Style aangetrokken als smaakmakers. Verwacht culinaire hoogstandjes op een bord en in een glas en live entertainment in een sfeervolle setting op het Pancratiusplein. Klik hier voor meer informatie.

Lange highline van Heerlen | 6 september
Op vrijdag 6 september is er een spectaculaire highline-demonstratie boven het Pancratiusplein te aanschouwen. Enkele waaghalzen zullen op 20 meter hoogte over een lijn van 130 meter proberen te lopen! Kom tussen 19.30 en 21.00 uur naar hét horecaplein van Heerlen en prik een vorkje mee tijdens Parkstad Culinair 2019 of ga lekker zitten op het terras.

Unframed | 13 t/m 22 september
Van 13 t/m 22 september gaat de oude Pliegerhal - net buiten het centrum - weer open voor de tweede editie van ‘Unframed Urban Art Expo’. De expositie is een ode aan de pioniers uit de graffitiwereld en een podium voor de huidige generatie straatkunstenaars. Doorlopend vinden er ‘live jams’ plaats waarbij men de artiesten aan het werk en de meesterwerken in wording kan aanschouwen. Check meer over deze unieke expo via: www.un-framed.nl

SCHUNCK Muziek- en dansschool viert 75 jaar Vrijheid | 14 september
Op zaterdag 14 september is er op het Pancratiusplein van 13.00 tot 22.30 uur een eigentijds en sprankelend muziekevenement: SCHUNCK Muziek- en dansschool viert 75 jaar Vrijheid. Op drie podia gaan muzikanten en dansers solo, in groepsverband en in spontaan samengestelde formaties optreden. Klik hier voor meer informatie.

Onbijtconcert ‘Vannacht naar dag’ | 17 september
Om 75 jaar vrede en vrijheid te herdenken vindt in het Heerlens stadhuis een unieke voorstelling plaats waarbij diverse bekende solisten zorgen voor een muzikale beleving, die de bezoeker letterlijk meeneemt vanuit het duister van de nacht naar een nieuw ochtendgloren. Aanvang stipt om 06.17 uur. Deze bijzondere gratis voorstelling is inclusief een gratis ontbijt. Meer informatie via www.vannachtnaardag.nl of www.4en5meiheerlen.nl.

Let op het aantal plaatsen is beperkt: aanmelden via [email protected]

Expositie: De vondst vertelt | 18 sept t/m 31 dec
De vondst vertelt’ geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Uit persoonlijke archieven zonden bewoners voorwerpen met verhalen in. Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een uniek verhaal uit die tijd. De expositie is van woensdag 18 september te bezoeken in De Vondst.

Popronde Heerlen | 21 september
Heerlen is op zaterdag 21 september opnieuw gaststad voor de landelijke Popronde. In Heerlen spelen tussen 14.30 en 02.00 uur aanstormende poptalenten op (niet alledaagse) plekken over de hele binnenstad. Van pop, rock tot hiphop en alles ertussenin. De Popronde trekt door 41 steden in Nederland gedurende 11 weken en is daarmee het grootste reizende muziekfestival in Nederland. Voor alle info en programmering in Heerlen: https://www.popronde.nl/steden/heerlen

Kids Weekend | 28 en 29 september
Op zaterdag 28 en zondag 29 september is het weer Kids Weekend in Heerlen-Centrum. Hét weekend waarin de Heerlense binnenstad verandert in één grote speeltuin met allerlei gratis attracties en activiteiten. Springen, klimmen, voetballen, kleuren, dansen, snoepen, kinderen mogen en kunnen zich helemaal uitleven op deze dagen.

Meer evenementen en activiteiten, groot of klein, vind je in onze agenda. Elke maand maken wij een selectie uit het uitgebreide culturele aanbod van Heerlen. Organiseer je zelf een evenement? Tip ons gerust!