Plafondschildering van Franse kunstenaar kleurt Oude Veemarktstraat

Het ROOFAL-projekt (een plafondschildering) aan de Oude Veemarktstraat in Heerlen is een bijzonder en uitdagend nieuw project van de Stichting Street Art i.s.m. Heerlen Mijn Stad, woningcorporatie Weller en Stichting de Vijf Pleintjes. Deze passage is de doorloop vanaf de Pancratiusstraat naar de Plaarstraat en de Akerstraat. De passage en het gebied heeft de afgelopen tijd aan dynamiek en invulling gewonnen. Stond de passage bekend als Creative Corridor, inmiddels wordt het gebruikt door Fidelio Arts and Culture, welzijnsorganisatie Levanto voor het project In2yourplace en Sushi Vandaag Heerlen. Om deze herwonnen dynamiek kracht bij te zetten wil de stichting kwaliteit toevoegen door middel van street art. In dit geval naast de bekende murals, de eerste flooral aan het Raadhuisplein, nu ook de eerste ROOFAL van Heerlen. Daarvoor is de Franse kunstenaar 3TTMAN (Louis Lambert) benaderd. De geboren Fransman leeft en woont al meer dan 20 jaar op Tenerife en is internationaal gelauwerd en gewaardeerd.

Louis Lambert ziet leven en kunst als ongescheiden zaken. Afbakeningen tussen highbrow en volkskunst, het populaire en het allerdaagse , het moderne of het folkloristische ziet hij niet. 3TTMAN, l’homme trois têtes, de man met drie gezichten is een drie-ledige alter ego voor onbevangen kijken uit alle richtingen.

Voor de Oude Veemarkstraat maakte hij een ontwerp met als titel “Watching-upon-us”. Er wordt over ons gewaakt door een bijzondere plafondschildering.

Daarnaast maakt 3TTMAN een tweede stuk. Geïnspireerd door spontane en baldadige teksten in nog nat cement in de straten ontwikkelde #TTMAN zijn cement-techniek waarmee hij plastieken maakt. Gewapend met zand, cement en water brengt hij een unieke vorm van street art naar Heerlen. Het bijzondere reliëf is te vinden in de PLaarstraat, vlakbij de Roofal. De afbeelding is een verwijzing naar de Roofal en zijn aanwezigheid in Heerlen.

Foto's: Sanne Gijsbers