Nationale Museumweek (8 t/m 14 april) óók in Heerlen

Van maandag 8 t/m zondag 14 april is het Nationale Museumweek en ook in Heerlen zetten de musea hun pronkstukken in de schijnwerpers. Ga op pad en ontdek de rijke geschiedenis en waardevolle kunstcollectie van onze stad.

Nederlands Mijnmuseum
Het Nederlands Mijnmuseum heeft naast een uitgebreide collectie aan mijnwerkersspullen ook een flinke vrijwilligerspoule. Zij mochten – speciaal voor de Nationale Museumweek 2019 – hun favoriete objecten uitkiezen. Deze pronkstukken worden t/m zondag extra in het zonnetje gezet. Voor de kinderen is er een speurtocht om alle pronkstukken te verzamelen.

www.nederlandsmijnmuseum.nl

SCHUNCK
Naast kunst van eigen bodem (denk aan de permanente tentoonstelling rondom het werk van Aad de Haas) is sinds februari van dit jaar het vroege werk van Amerikaanse grootheid Jean-Michel Basquiat te zien in het SCHUNCK Glaspaleis. De tentoonstelling ‘Basquiat – The Artist and his New York Scene’ verwelkomde deze week de 10.000ste bezoeker. Tip: combineer je museumbezoek met een streetarttour door Heerlen-Centrum.

www.schunck.nl
http://basquiat.schunck.nl

Thermenmuseum
Duik in de Romeinse geschiedenis van Heerlen of, zoals de stad destijds heette, Coriovallum. In het Thermenmuseum Heerlen vind je de indrukwekkende restanten van het best bewaarde Romeins (publieke) badhuis van Nederland.

www.thermenmuseum.nl

De Vondst
Schuin tegenover het Thermenmuseum ligt De Vondst, het centrum voor archeologie in Limburg. In het speciaal ingerichte publieksgedeelte kun je alles horen, zien en beleven op het gebied van archeologie. Bezoek de permanente expositie of kijk mee met restauratoren die aan het werk zijn. Ook zijn er diverse rondleidingen en workshops mogelijk. Entree is gratis.

www.devondst.nl

Migratiemuseum Heerlen
Het Migratiemuseum is een tijdelijk museum gevestigd in het Maankwartier. Het museum vertelt het verhaal van arbeidsmigranten die in de tijd van de mijnen naar Parkstad zijn gekomen. Maar ook vragen rondom de huidige migratie en vluchtelingen komen aan de orde. Het museum is tot en met juni 2019 geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 12.00 tot 18.00 uur. De entree is gratis.

www.migratiemuseumheerlen.nl

Kasteel Hoensbroek
Kasteel Hoensbroek is een van de mooiste en best bewaarde kastelen in heel Europa. In dit enorme slot met meer dan veertig ruimtes komen avonturen uit verre verledens tot leven. Ontdek de prachtige balzaal. Beklim de Middeleeuwse toren. Zoek de geheime kamer en bibber in de eeuwenoude kerker. Tip: volg de route in de kasteelbrochure of volg een spannende kasteelspeurtocht.

www.kasteelhoensbroek.nl

Speurtocht | ‘Zoek en gij zult vinden!’
Heerlen Mijn Stad verstopt op maandag 8 april verschillende Museumweekpakketjes in en rondom Heerlen-Centrum. Elk pakketje bevat toegangskaarten en andere leuke attenties beschikbaar gesteld door de bovengenoemde musea. Op onze Facebookpagina vind je tegen het einde van de middag een aantal tips om je te helpen tijdens je zoektocht.