Haal het lokaal: Heerlense Horeca kijkt uit naar 1 juni

Na 12 lange weken mag de horeca eindelijk weer de deuren openen voor gasten. Hoe denken de Heerlense horeca ondernemers over deze bizarre periode? En hoe gaan ze het aanpakken vanaf 1 juni als de boel weer open mag?

Eetlokaal Zaartje & Live Piano’s

Bianca en Zara kunnen niet wachten tot het 1 juni is. “Wij zijn echte horecamensen en verheugen ons erop om weer contact te maken met de mensen,” vertelt Bianca. “Ondanks de beperkingen mag je iets. Je mag open, je mag beginnen.” De afgelopen weken zijn de dames in samenwerking met Live Piano’s naar een bezorg- en afhaalconcept omgeschakeld. “We serveren vooral gerechten van de kaart van Zaartje,” legt Bianca uit. “Maar we zorgen ook voor gerechten die je op de kaart van Live Piano’s kunt verwachten.” En dat voor een echte ‘Zaartjes-prijs’. De dames klinken opgewekt en gemotiveerd. Dat is ook de mindset van Bianca en Zara: “We hebben heel Heerlen ontdekt tijdens het rondbrengen van eten, dat is het leuke van het nadeel.” De klusjes waar je normaal gesproken niet aan toe komt worden weggewerkt. En ook een grote schoonmaak staat nog op de planning, zodat alles spik en span is zodra 1 juni de deur van het slot mag.

Fresco Pastabar

Bobo zorgt er samen met zijn team voor dat de Heerlense pasta liefhebber thuis van Italiaanse gerechten wordt voorzien. Ondanks dat de pastabazen al ervaring hadden met het maken van bezorgmaaltijden, was het eventjes schakelen. “Het is een andere manier van werken” legt Bobo uit. “Afhalen is maar een klein percentage van de totale omzet.” Zijn vrouw Asnath vult aan: “Gelukkig komen er veel mensen, vooral vaste gasten, eten halen. ‘Konden we hier maar weer zitten , horen we dan vaak.” Desondanks maken Bobo en zijn vrouw er het beste van. Achter de schermen regelen ze een terrasvergunning bij de gemeente, krijgen de machines een onderhoudsbeurt en wordt er gewerkt aan een nieuwe kaart. “Voordat de coronacrisis begon hadden we een grote wijnvoorraad besteld. Die maken we ook op.” grapt Bobo.

BAM Brood en meer

Nog voordat de het kabinet de horeca lockdown aankondigde, besloot Chrissy te starten met bezorgen. Ze merkte dat het rustiger werd in de zaak. “Het was wel even aanpakken,” geeft ze toe. “Vooral voor mijn medewerkers. Die hebben autisme en zij zitten in een lockdown op hun woongroepen.” Gelukkig kunnen de jongens en meisjes op afstand toch nog hun steentje bijdragen aan BAM. Ze bakten koekjes en knutselden kaarten die bezorgd werden in de moederdagbox. Eén van de medewerkers mocht voor de afgelopen bingoavond zelfs naar de zaak komen om de nummers om te roepen, zoals ze dat voorheen ook deed." Tijd voor schoonmaak of ander achterstallig werk heeft Chrissy de afgelopen weken niet echt gehad. “Ik heb normaal gesproken meer tijd,” lacht ze. “Ik reis door half Zuid-Limburg om te bezorgen.” De lunch en avondmaaltijden voor thuis gaan als een tierelier en op social media komen er door alle aandacht steeds meer volgers bij. “Hopelijk zien we die nieuwe gezichten vanaf 1 juni weer terug in de zaak!”

1 juni

“We hebben meerdere scenario’s die we kunnen volgen,”
zegt Zara. De vloermarkeringen, handschoentjes en desinfectiegel zijn al geregeld. In alle drie de horecazaken wordt ook flink gepuzzeld met de stoelen en tafels. In totaal mogen 30 personen aanwezig zijn in de zaak en ook binnen geldt de 1,5 meterregel. “Iedereen die BAM kent, weet dat dat bijna onmogelijk is in mijn zaak” vertelt Chrissy. “We gaan het natuurlijk wel proberen, want het zou slecht zijn om dat niet te doen.” De dames van Zaartje moeten de helft van de tafels inleveren, maar kunnen ook zitgelegenheid bieden op het terras. Bij Live Piano’s geldt hetzelfde. Bobo schat dat hij 16 gasten kan verwelkomen op het terras. “Normaal zijn dat er 40 tot 45,” legt hij uit. “Binnen is alles al ingericht naar de 1,5 meter maatregel."

Tekst: Maxime Paulis
Foto: Luc Lodder | Heerlen Mijn Stad