Heerlense herdenkingsplaquette in ere hersteld en onthuld

Eind december is de herdenkingsplaquette, als herinnering aan de evacuatie van Kerkrade op 25 september 1944, onthuld tijdens een bijeenkomst bij Brightlands Smart Services. De plaquette is onthuld door Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade en Burgemeester Emile Roemer van Heerlen. Deze plaquette wordt teruggeplaatst bij Obvion.

Voor wie minder bekend is met Heerlen, ligt net buiten het centrum de voormalige Ambachtsschool. In dit gebouw huisvest Obvion. Het pand kent een mooie historie. Het gebouw – liggend op nummer 31 – stamt namelijk al uit 1913. Door een toenemende bevolkingsgroei en vraag naar technische mensen om in de mijnindustrie te werken was er begin jaren 1910 een technische school nodig. Gefinancierd door de gemeente Heerlen en de Staatsmijnen werd er in 1913 een technische school geopend. In 1996 werd het pand grotendeels vernield door een enorme brand. Hierbij is ook een plaquette uit 1944 verloren gegaan.

Antony de Beijer, CRO Obvion: “Het pand waar Obvion zetelt heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een heel andere rol gehad. We hebben hier daadwerkelijk te maken gehad met mensen die op de vlucht waren. Op last van de bezetter moesten de inwoners van Kerkrade op 25 september 1944 evacueren. Ruim 30.000 mensen gingen op weg richting bevrijd gebied. Ongeveer 7.000 van hen kwamen terecht in Heerlen, waaronder de Ambachtsschool aan het Burgemeester de Hesselleplein. Directie, personeel en buurtbewoners staken hun handen uit de mouwen om deze mensen op te vangen. Deze gedenkplaquette is een bewijs van dankbaarheid van de evacués uit Kerkrade en herinnert ook aan het mijnverleden van de stad Heerlen. We willen er daarom samen met de verhuurder die dit ook ondersteunt, aan bijdragen deze plaquette in ere te herstellen.”