Heerlen wordt verrast met digitaal kerstconcert van stadsbeiaardier Frank Steijns

Deken Bouman en burgervader Wever verrassen Heerlen in de kerstnacht
Kerkklokken weerklinken, bij de mensen thuis

Kerst wordt anders dit jaar, een kerstvesper op de klokken thuis kan wel. Jubilerend stadsbeiaardier Frank Steijns ‘concerteert kerstavond’ vanuit de toren van de Pancratiuskerk, tussen aanhalingstekens want de echte klokken zijn stil in de kerstnacht. Dit concert wordt/is opgenomen. “Iedereen kan kerstavond zo wél thuis genieten van een wonderschoon kerstvesper-concert op het het mooiste carillon van Zuid-Nederland.” zegt Roel Wever, burgemeester van Heerlen, trots. “Super dat zo de klanken van Kerstmis met Frank Steijns zo over de stad en streek digitaal uitwaaieren.” vult deken Hans Bouman van de St. Pancratiuskerk de burgervader aan.

Frank Steijns, in het dagelijks leven naast zijn muzikale werkzaamheden bij André Rieu ook stadsbeiaardier in Maastricht en Weert, laat in de kerstnacht de zo vertrouwde melodieën zo weerklinken op de 49 bronzen klokken bij iedereen thuis. De opname van dit carillonconcert zenden we in de kerstnacht uit (donderdag 24 december) op de social media van o.a. de Gemeente Heerlen, Parkstad Limburg Theaters, Cucina Italiana, Filmhuis De Spiegel, M2015, de kerken rond Heythuysen (spontane support van pastoor Vankan) en natuurlijk Heerlen Mijn Stad. Dit om een eventuele toeloop te vermijden.

“Iedereen haalt zo de kerstklokken in huis dit jaar. Afgelopen zomer waren de reacties hartverwarmend in de stad, zelfs de urban skatertjes die rond de kerk hingen, vroegen wanneer zijn die ‘best chille’-concerten weer? Jong en oud bereikten we; dat doen we nu weer, maar anders met deze Kerst. Mijn bedankje aan de stad waar ik al 25 jaar mag spelen, is het ook.” zegt Frank Steijns.

Ingetogen feestelijk. Het repertoire omvat de traditionals die iedereen kent met verrassingen. JS Bach 'Jesus bleibet meine Freude' BWV 147 staat op het repertoire; zo ontdekte de muzikaal arrangeur van Rieu een fraai Grieks kerstlied (dat speelt hij voor Sotiris Evangelou, Cucina Italiana, die de Zomers’Carillon-reeks ruimhartig ondersteunde), de kersthit Fairytale of New York van The Pogues, evenals het fameuze Minuit Chrétien. Frank Steijns: “Ingetogen, live gespeeld, om iedereen een warm hart onder de riem te steken. Dat is de intentie. Een mooie Stille Nacht, Heilige Nacht.”

Foto: Luc Lodder