Heerlen vijfde Fairtrade Gemeente van Limburg

Na Beesel, Venlo, Venray en Sittard-Geleen wordt Heerlen de vijfde Limburgse gemeente die de titel Fairtrade Gemeente krijgt. Tijdens de Braderie in Hoensbroek op 30 mei is de officiële overhandiging van het bijbehorende bord aan wethouder Charles Claessens (duurzaamheid). Dit gebeurt om 10.00 uur op het centrale podium.

Het halen van de titel Fairtrade Gemeente is een grote prestatie. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een groot deel van de ondernemers en maatschappelijke organisaties in de gemeente zich inzetten voor fairtrade door producten met het keurmerk te gebruiken en/of te verkopen. De gemeente moet de gemeente zelf de nodige inspanningen doen, zoals het hanteren van een duurzaam inkoopbeleid, zorgen dat er fairtrade koffie uit de automaten komt en bijdragen aan bewustwording over fairtrade door er op de eigen kanalen over te communiceren. En tot slot moet er een werkgroep actief zijn die activiteiten organiseert en daarmee zo veel mogelijk burgers en bedrijven bereikt. Aan al die voorwaarden is inmiddels voldaan.

Wat is fairtrade?
Fairtrade is geen merk, maar een principe. Boeren en producenten in minder welvarende landen krijgen een eerlijke prijs, waardoor ze zich kunnen organiseren, kunnen groeien, onder menswaardige en milieuvriendelijke omstandigheden kunnen werken en kunnen bijdragen aan hun buurt of gemeenschap. In Heerlen en Hoensbroek hebben alle supermarkten een ruim fairtrade assortiment. Diverse kledingwinkels en cadeauwinkels bieden fairtrade producten aan: van sokken tot flessen wijn en van tassen tot chocolade. Een groot aantal horecazaken heeft fairtrade producten op de kaart, naast streekproducten en biologische producten. Kortom, vele mensen in gemeente Heerlen dragen actief bij aan een betere wereld!

Het begin
Het project 'Fairtrade Regio Parkstad' startte in de zomer van 2017 op initiatief van de PLUS supermarkten in de regio. Het plan was om de (destijds) 8 Parkstad-gemeenten fairtrade te maken en daarna ook de titel voor de regio aan te vragen. Helaas liep het traject in de meeste gemeenten nogal moeizaam en voelde Stadsregio Parkstad geen behoefte om een rol te spelen.
Op dit moment zijn enkel Brunssum en Beekdaelen nog actief met fairtrade bezig. Zij vragen mogelijk later dit jaar de titel aan. Heerlen mag extra trots zijn op de toekenning, want vanwege het grote inwoneraantal moest in Heerlen het meeste gebeuren. Dat het is gelukt, is mede te danken aan Heerlen Mondiaal, Heerlen Mijn Stad, Andreasparochie, COS Limburg, Capting, PLUS en vele vrijwilligers. De werkgroep en de gemeente blijven de komende jaren fairtrade actief promoten.

Motie unaniem aangenomen
De gemeente Heerlen gebruikt al sinds 2011 fairtrade producten zoals koffie, thee en suiker en besteedt via haar inkoopbeleid aandacht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Door aanwezigheid bij evenementen waar aandacht wordt besteed aan fairtrade en door publicaties op de eigen website en social media laat de gemeente zien dat ze zich inzet voor deze duurzame handel. Met deze werkwijze handelt de gemeente in de geest van een motie die de gemeenteraad unaniem heeft aangenomen tijdens de raadsvergadering van 31 januari 2018. Daarin kreeg het college van B&W onder meer de opdracht om fairtrade handel te ondersteunen en de producten bij andere Heerlenaren te propageren.

Bord
De wethouder is trots op de titel: “Hiermee laten we zien dat we ons het lot aantrekken van boeren elders in de wereld en ons verzetten tegen kinderarbeid. En daar ben ik heel blij mee.”