Haal het lokaal: maak kennis met nieuwkomers Patrick, Puck & Zindzi en Ella!

Het zal je niet ontgaan zijn dat er op verschillende plekken in het centrum van Heerlen nieuwe zaken geopend zijn. En dat in deze spannende tijden! Op de Oranje Nassaustraat openden twee creatieve dames een koffie- en kunstzaak, de Akerstraat heeft nu een heuse ‘fietseria’ en de Saroleastraat is twee horecazaken en een kledingwinkel rijker. En dan hebben we het nog niet eens over alles wat nog komen gaat! In deze blog stellen we je graag voor aan Patrick, Puck & Zindzi en Ella...

Pat’s Tostibar – Saroleastraat 66
Racefiets aan de muur, een ruige Chesterfield bank en industriële barkrukken. Je waant je bijna in zaak zoals je die tegen zou komen in een ruwe stad zoals Berlijn en toch ben je gewoon op de Saroleastraat in Heerlen. Kijk maar eens op de fotomuur: de koempels en hun Lange Jan en Lange Lies ontbreken niet. Ook familiefoto’s hebben een mooie plek in de zaak.

Patrick Byrman had er veel voor over om de tostibar waar hij zo lang van droomde, tot een groot succes te maken. Hij verkocht zijn huis en zelfs corona stond hem niet in de weg. Het uitgifteluik geeft Patrick de mogelijkheid om take-away aan te bieden. Op de kaart van Pat’s Tostibar staat de gouwe ouwe Tosti Ham-Kaas, maar ook Tosti Deutschland met, jawohl, currywurst. Ook de bietenburgers, 100% vegan, vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Voor doorsnee frisdrank moet je niet bij Patrick zijn. De bio vruchtensapjes, natuurlijke energydrank (met kurkuma) en kombucha zijn perfect te combineren met de tosti’s of de andere huisgemaakte lekkernijen. Koffie is er ook, uiteraard.

Dus, zie je tijdens je lunchpauze of je wekelijke shoppingrondje in de stad een grote gele overkapping in de winkelstraat? Hop dan even langs voor een tosti en een praatje met Patrick.

Tableau – Oranje Naussaustraat 7
Puck en Zindzi zijn heel blij met alles dat Heerlen te bieden heeft. Toch misten ze een plek in de stad waar je ongedwongen kunt koffieleuten en werken in een creatieve setting. Het idee voor Tableau was geboren. Naast een goede kop koffie met gebak of een boterham, vind je in de zaak unieke posters, sieraden en hebbedingetjes voor in huis. Alles wat in de zaak staat, is te koop. Behalve het keukenblok dan.

Ja, je leest het goed! Ook de meubels van Tableau kun je voor een leuke prijs op de kop tikken. Puck en Zindzi struinen het internet af voor mooie items en echte eyecatchers. Ook de posters, die de dames trouwens zelf ontwerpen, springen in het oog. Ludieke Heerlense gezegden worden soms wel heel letterlijk uitgebeeld, wat tot verbaasde maar vooral positieve reacties leidt bij gasten.

Een groot deel van de kaart is veganistisch en daarom voor een groot publiek toegankelijk. Voor de mensen met een ‘Beetje Trek’ is er wisselend gebak of een tussendoortje dat lekker weg hapt. Als je ‘Ram Honger’ hebt smeren Puck en Zindzi een boterham Nutella voor je of maken ze een bammetje met zalm en avocado.

Ben je je thuiskantoor inmiddels zat of wil je er even tussenuit met een collega? Schuif aan bij Tableau!

Ella’s Fietseria – Akerstraat 22A
Voor haar studie culturele antropologie ging Ella terug naar haar roots in Utrecht. Toch miste ze de Heerlense gemoedelijkheid en daarom kwam ze terug naar onze stad. Sommige mensen krijgen het al benauwd bij het plakken van een platte band, maar Ella heeft daar totaal geen moeite mee. Ze leerde de kneepjes van het vak bij een fietsenmaker in Utrecht en dat beviel zo goed dat ze hier op de Akerstraat haar eigen fietseria opende.

Bij Ella kun je terecht voor een degelijke tweedehands fiets of een fonkelnieuw exemplaar met of zonder accu. Daarnaast zijn er ook allerlei handige accessoires voor je tweewieler te vinden. Reparaties worden, als het past, uitgevoerd terwijl de klant de wekelijkse boodschappen in de stad doet. Er staan nog genoeg andere fietsen ter reparatie in de zaak, dus we kunnen wel stellen dat Ella en haar collega de handen vol hebben. Een heel goed teken, vinden ze.

Daar blijft het echter niet bij. Ella heeft genoeg ambities die ze waar wil maken. Zo is haar Fietseria sinds kort een erkend leerbedrijf voor mensen die maatschappelijk werk willen doen. Ook hoopt ze dat haar zaak een gevestigde naam in de stad gaat worden.

Heb je een nieuwe zijspiegel voor op je fietsstuur nodig? Of zoek je nog een mooie studentenfiets? Ella staat te trappelen om je te helpen!

Tekst: Maxime Paulis | Fotografie: Luc Lodder