Goed bezochte 29ste editie festival Cultura Nova

Van 23 augustus tot en met zondag 1 september 2019 vond de 29ste editie van internationaal beeldend theaterfestival Cultura Nova plaats. Er waren ruim 65.000 bezoekers bij Cultura Nova, voor adembenemend circus en ontroerend familietheater. Voor een theatercrimi op een bedrijventerrein en een hoorspel in een bioscoopkelder. Voor de theatrale opening van treinstation Heerlen en de populaire concerten in de Spiegeltent. De openingsvoorstelling trok 20.000 bezoekers naar het Festivalplein voor Theater Heerlen. Hierna volgden ruim 200, veelal uitverkochte voorstellingen van bijna 70 verschillende makers. Samen met heel veel verschillende partijen is een succesvol theaterfestival neergezet met 21 coproducties en 22 premières, waaronder de wereldpremière van 'Effraction Nocturne' van het Franse watertheatergezelschap ilotopie in een werkende zandgroeve. De 30ste editie van Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 21 tot en met zondag 30 augustus 2020.

Een magische mix
Cultura Nova maakte de drukbezochte openingsvoorstelling 'Romeo & Julia' samen met Toneelgroep Maastricht en Groupe F (FR), Aérosculpture (FR), Progression Freerunning (NL) en 200 zangers van vier Limburgse mannenkoren. Een dag later bracht het festival samen met Parkstad Limburg Theaters Cirque Éloize (CA) naar Heerlen. Ook kwam vanuit deze samenwerking de Nederlandse première van het adembenemende 'My Land' van Recirquel, een magische mix van circus en dans. Dit Hongaarse gezelschap werd tijdens Cultura Nova feestelijk getrakteerd voor zijn 100ste uitvoering. De gedreven jonge violiste Rosanne Philippens, dit seizoen Artist in Residence bij Parkstad Limburg Theaters, opende haar concertreeks met drie concerten op één dag, bij het Maankwartier en het vernieuwde station Heerlen.

Podium voor jonge makers
Ook andere jonge makers bood Cultura Nova dit jaar een podium. De intense danssolo 'Polished' over beleefdheid van choreografen Roshanak Morrowatian en Mami Izumi ging bij Cultura Nova in première. Een andere succesvolle première was 'De opera van de vallende mens' van Celine Daemen, in samenwerking met Mondriaan GGZ. Deze virtual reality-opera is gebaseerd op onderzoek naar eenzaamheid en verdriet. Het kunstenaarscollectief PANDA presenteerde hun eerste podcast 'HUBHUB!' over de voormalige Heerlense wethouder Hub Savelsbergh. En in ‘The Unseen Evolution’ toonden vier studenten van de Maastricht Academy of Multimedia Design and Technology (Zuyd Hogeschool) hun beeld van de transitie die zich afspeelt in Heerlen.

Minister onder de indruk
Elke festivaldag verzorgden De Kopsalon | Els Huver en de bewoners van de Heerlense wijk Eikenderveld 'feelgood' audiowandelingen. Korte verhalen over geluk brachten bezoekers en bewoners dichter bij elkaar. Door hun bijdrage aan 'Laat me stilstaan' van COVAR|Els Roobroeck ontdekten tien tieners uit Tongeren en Heerlen dat er minder verschillen tussen hen waren dan gedacht. Dat cultuur verbindt en mensen samen brengt, was ook de boodschap van minister Ingrid van Engelshoven bij de opening van Cultura Nova 2019. 'Hierom ben ik minister van Cultuur geworden', zei ze vol enthousiasme. Zij sprak haar waardering uit voor de manier waarop het festival zowel de cultuurliefhebber als het brede publiek weet aan te spreken. Ook is zij onder de indruk van de manier waarop Cultura Nova elk jaar nieuwe stukken produceert, waarvoor het festival (internationaal) gevestigde gezelschappen en jonge makers met elkaar verbindt.

Internationale samenwerking
Cultura Nova maakt onderdeel uit van het meerjarige Europese cultuurinitiatief ‘Centriphery’, een samenwerking van negen perifeer gelegen Europese festivals en culturele organisaties. Deze organisaties verbinden vanuit de rand van hun herkomstland, regionale bewoners en (inter)nationale artiesten. Cultura Nova had de primeur van de eerste productie vanuit dit uitwisselingsproject. Theatermaker Lieke Benders (NL), acteur Bart Bijnens (NL), choreograaf Éric Minh Cuong Castaing (FR) en illustrator Livia Coloji (RO) creëerden voor 'STIL.centriphery' een indrukwekkend 'Museum of Stillness' waarin bezoekers werden uitgedaagd hun zintuigen aan te scherpen. In 2020 gaan vanuit Cultura Nova Lieke Benders en Bart Bijnens bij Europese collegafestivals aan de slag. Lieke Benders werkt mee aan Europese Culturele Hoofdstad Rijeka in Kroatië en Bart Bijnens is betrokken bij een productie van Dansehallerne in Denenmarken.

Innovatiekracht versterken
Ook het internationale symposium ‘Centriphery’ werd tijdens Cultura Nova georganiseerd. Hier werd met een divers publiek verkend hoe de innovatiekracht van de periferie versterkt kan worden als stedenbouw en cultuur elkaar beter vinden. Daarnaast organiseerde Cultura Nova samen met het ministerie van BZK, provincie Limburg, IBA Parkstad, gemeente Heerlen en stadsregio Parkstad Limburg een Stadmaakweek op een braakliggend terrein tegenover het Festivalplein. Vooruitlopend op het debat over de nationale omgevingsvisie, in het tweede weekeinde van het festival, kwamen er vele bewoners en bezoekers naar het terrein, met ideeën én eigen activiteiten. Het gesprek over de toekomst van de stad en de rol van bewoners en kunstenaars daarin, is tijdens Cultura Nova goed op gang gekomen.

Samenwerking met L1
Opnieuw heeft Cultura Nova nauw samengewerkt met regionale omroep L1 en studenten audiovisuele productie van VISTA college. Van vrijdag 23 augustus t/m zondag 1 september werden er elke dag reportages gemaakt vanaf het Festivalplein en de buitenlocaties. Met beelden van voorstellingen, interviews met makers en bezoekers, en live-uitzendingen, zoals van de openingsvoorstelling was het festival voor een breed publiek thuis te volgen. Ook de livestream van de feestelijke opening van de Buitenring Parkstad, waarmee Cultura Nova 2019 werd afgesloten, was online een succes.

Persbericht: Cultura Nova
Foto: David Doelen | Heerlen Mijn Stad