Gluren naar de muren #2: ‘Here Now’

In deze nieuwe, maandelijkse rubriek lees je de verhalen achter bekende en minder bekende murals in Heerlen. Dit keer aandacht voor de schildering van Stohead in de Nobelstraat.

Als je voor de eerste keer deze mural gaat bewonderen dan kunnen wij ons voorstellen dat je er niet meteen iets in zal herkennen. Het werk van Stohead is vrij abstract, maar er zit een prachtig verhaal en een nog mooiere techniek achter. Stohead is een 'old skool' graffiti-artiest die door de jaren heen de meest originele vorm van graffiti, de tag, heeft aangevuld met woorden die een betekenis voor hem hebben. Met deze woorden vormt hij een ritme van dicht opeengepakte letterreeksen. In de Nobelstraat heeft hij aan de linkerkant van de muur het woord 'Here' en aan de rechterkant het woord 'Now' herhaald. Heerlen is een stad in transitie, maar volgens Stohead draait het allemaal om het 'Hier' en 'Nu'. Kijk niet naar het verleden of de toekomst maar geniet van het nu!

Als je je bedenkt dat hij deze mural in slechts drie dagen gerealiseerd heeft dan krijg je nóg meer respect voor zijn werk. Op een groot stuk karton heeft hij een paar keer het woord 'Here' geschreven zodat het woordenritme in zijn systeem zat. Vervolgens is hij met behulp van een hoogwerker in uiterste concentratie het woord zonder hulpmiddelen van linialen op de muur gaan schrijven. Doordat elke letter exact even hoog en breed is, krijg je een mooi ritme aan letters. Hij mag hierbij geen fouten maken, want dit zie je meteen terug. Als we iets meer gaan inzoomen op deze letters dan zie je dat er een soort van spinnenwebeffect te zien is. Dit effect heeft hij gerealiseerd door middel van een ‘spider’ spuitbus. Toen hij aan de linkerkant klaar was, herhaalde hij deze techniek aan de rechterkant van de muur waarbij hij op het einde de mural heeft laten ‘samensmelten’ met de rest van T Blauwe Huis Heerlen.

Kunstenaar: Stohead
Titel: Here Now
Locatie: Nobelstraat 16, Heerlen
Organisatie: Heerlen Murals
Lancering mural: 05 september 2014

Meer murals ontdekken? Gebruik de bijgewerkte kaart van Street Art Cities of de 'Street Art Cities' app!

Foto/tekst: Sanne Gijsbers (Street Art Heerlen)