Fototentoonstelling in Maankwartier Heerlen: Snapshot NGE

Op diverse locaties in Maankwartier Heerlen zijn nu foto’s te zien gemaakt door jongeren uit Heerlen en Aken. Deze foto’s maken onderdeel uit van het Euregionale project ‘Snapshot: Next Generation Europe’. Verschillende werken waren in december 2019 al te zien tijdens de activiteitenweek ‘Heerlen Lunair’ op Maanplein 52 en daar is nu op uitgebreid.

Als je de helling richting het Spoorplein oploopt, zie je bovenaan aan de rechterkant al de eerste werken hangen (Spoorplein 40). De rest vind je iets verderop in de raampartijen van Maanplein 52, 51, 29 en 12.

Snapshot: Next Generation Europe
Deze fototentoonstelling laat het werk zien van jongeren, die in samenwerking met professionals tijdens workshops, op een wederzijdse ontdekkingstour, de stedelijke omgevingen van Aken en Heerlen met hun alomtegenwoordige urbane kunsten hebben vastgelegd.

Snapshot draait om de momentopnames die de schoonheid en poëzie van ‘urban art’, de omgeving en haar actoren weergeeft, dit gezien door de ogen van jongeren uit beide landen. Door de professionele ondersteuning is er bij deze jongeren een grotere bewustwording ontstaan omtrent de ambachten fotografie en videografie, daarnaast hebben de jongeren op een speelse wijze kennisgemaakt met de symboliek en tradities van de sub- en eigen culturen. Hierdoor hebben de deelnemers hun perspectief kunnen verbreden, zonder dat taal een barrière vormde.

In verband met de pandemie is besloten om de door de jongeren gemaakte foto’s en video’s online op www.snapshotnge.eu en in verschillende etalages en ramen in de steden Aken en Heerlen te tonen. In Aken zijn de werken van de workshopdeelnemers in de etalage van de voormalige ‘Lust for Life’ (Komphausbadstraße/Dahmengraben, 52062 Aachen) van zaterdag 13 juni t/m zaterdag 11 juli 2020 te zien. In Heerlen is een selectie van de foto’s in Maankwartier te zien.

De fototentoonstelling in Heerlen is tot stand gekomen met hulp van Weller en de Vrienden van het Maankwartier. Meer over ‘Snapshot: Next Generation Europe’ lees je op www.snapshotnge.eu

Foto: Marc Ploum, dimaplo fotografie | Snapshot: NGE tijdens Heerlen Lunair