Festival Cultura Nova in Heerlen met afstand de beste ervaring deze zomer!

Voor de dertigste (!) zomereditie presenteerde internationaal beeldend theaterfestival Cultura Nova van vrijdag 27 augustus t/m zondag 5 september een programma met 60 gezelschappen, 350 activiteiten, 20 coproducties en meer dan 30 premières op 30 veelal bijzondere locaties. In samenwerking met internationale, nationale en regionale artiesten konden duizenden bezoekers eindelijk weer live genieten van dit bijzondere theaterfestival. Ook de artiesten waren blij: 'This is the first time we played this since... since we were boys', bedankte het Zweedse Svalbard Company het enthousiaste publiek. Heerlen heeft laten zien dat ook in coronatijd een festival heel goed mogelijk en vooral heel welkom is.

De volgende editie van Cultura Nova is van vrijdag 26 augustus t/m zondag 4 september 2022.

Speciaal voor Cultura Nova
Cultura Nova opende op vrijdag 27 augustus met de speciaal voor deze jubileumeditie gemaakte openingsvoorstelling Échappée Belle van het Franse pyro-gezelschap Groupe F (FR) in samenwerking met de jonge Nederlandse danser en choreograaf Justin de Jager en DJ Mimetic (CH). Dit was tegelijkertijd ook de opening van het Expojaar van IBA Parkstad. Ook andere voorstellingen werden speciaal voor Cultura Nova geënsceneerd of gemaakt. De enorme fantasiefiguren van Plasticiens Volants (FR) kleurden in La Grande Invasion enkele iconische plekken in het centrum van Heerlen. Het Hongaarse circusgezelschap Recirquel bood spontaan aan meer voorstellingen in Heerlen te spelen toen ze hoorden dat Théâtre du Centaure (FR) niet kon optreden na een ongeluk van een van de hoofdrolspelers.

Kleine groepjes
Alle theatermakers en kunstenaars maakten hun voorstellingen voor kleiner publiek. Collectief PANDA (NL) creëerde met NACHT bijzonder ervaringstheater voor één persoon in de Luciushof. In de crypte van de St. Pancratiuskerk in Heerlen omhelsde zangeres Rianne Wilbers (NL) de bezoekers vocaal in een prachtig 1-op-1-concert. Voor de audio-boswandeling GEWORTELD van Els Huver (NL) gingen kleine groepjes samen op pad. Onderweg door het Aambos ontdekten zij via de verhalen van bewoners van Molenberg de overeenkomsten tussen mensen en bomen. Het geluid van de bomen was vastgelegd door Mike Kramer (NL), die zelf bovendien achttien keer een groepje meenam voor de geluidervaringsroute VERSTILD en daarnaast het quadrofonische concert Patientia voor de St. Cunibertuskerk in Wahlwiller componeerde.

Veel bijval voor talent uit de regio
Talenten uit de regio hebben zich bij Cultura Nova van hun beste kant laten zien. Het Geluid (NL) presenteerde in een wei in Benzenrade een actuele kunstinstallatie die aan het denken zette over voedselproductie en landschap. Met Intro in Situ coproduceerde Cultura Nova nieuw werk van Rianne Wilbers (NL) en Rutger Muller (NL). Ook VIA ZUID-makers Reggy van Bakel (NL) & Kelly Vanneste (BE),

Mami Izumi (JP), Lieke & Anne van der Vegt (NL) en Sonja van Ojen (NL) & Hendrik Kegels (BE) presenteerden hun nieuwste werk en kregen veel bijval van het publiek. Café Covar #familyroots liet bezoekers niet onberoerd. Dit vertelconcert schetste via verhalen van jongeren uit stadsdeel Heerlerheide een universeel portret over identiteit en de plaats waar je opgroeit. Zo herinneren mensen die in Heerlen opgroeiden zich de Royal. Cinéma Royal, de theatrale ode van Het Laagland (NL) aan deze mooiste bioscoop van Limburg, was ondanks de imposante speellijst al snel uitverkocht.

Exclusief voor de jeugd
Ook de familieprogrammering van Cultura Nova sprak tot de verbeelding van jong en oud. Zonzo Compagnie (BE) arrangeerde op kunstige wijze de muziek van Henry Purcell in Hush. BLAUW GRAS/ Rachel Zweije (NL) bood families op het Festivalplein een warm bad voor alle zintuigen. De allerkleinsten gingen helemaal op in het lichtjesspel KL'AA van Inspira Teatre (ESP) en Night Light van Teater Refleksion (DK) met Andy Manley (SCO). Bijzonder was het feestelijke PLAY van het Spaanse Aracaladanza in Theater Kerkrade. En veel ouders hadden maar wat graag deelgenomen aan Stiltestormbaan van Hoge Fronten/Lieke Benders (NL) in de gymzaal van BS St. Tarcisius, maar hij was echt exclusief voor de jeugd.

Live uitzendingen L1
De betoverende illusies In Bells and Spells van Victoria Thierrée Chaplin en Aurélia Thierrée Chaplin (FR), vrolijke, fraaie clownerie van La Baldufa (ESP), knotsgekke muzikale satire van philharmonie zuidnederland en Opera Zuid (NL) of het aangrijpende oratorium Alzheimer naar een idee van Jos Frusch (NL): er was voor ieder wat wils. Het team van L1 had geen enkele moeite om elke dag live uitzendingen te verzorgen, vol sfeerimpressies en interviews. Tweedejaarsstudenten van de opleiding KTM/ audiovisueel van het VISTA College maakten elke dag een videoreportages van het festival. Er waren meer studenten betrokken bij Cultura Nova. Zo speelden studenten van het VISTA College mee in Cinema Royal van Het Laagland (NL) en werkten studenten van het CITAVERDE College mee aan Limburgse Horizon van Het Geluid (NL). De installatie Blank Space werd gemaakt door studenten van het Maastricht Institute of Arts (Zuyd Hogeschool).

Stadmaakweek
Voor de tweede keer vond er tijdens Cultura Nova een Stadmaakweek plaats, om de creativiteit van bewoners, theatermakers en ambtenaren te verbinden. Via stadswandelingen, concerten, lezingen en workshops, deels vanuit Cultura Nova en deels vanuit bewoners zelf, werden verschillende ideeën en beelden gedeeld over de stad en haar toekomst. De opbrengst werd aan het einde van de Stadmaakweek samengevat in een speciale krant en ook werd de eerste Stadmaak Award uitgereikt aan de initiatiefnemers van Stadstuin Heerlen Centrum. De Stadmaakweek werd georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van BZK, IBA Parkstad, gemeente Heerlen, stadsregio Parkstad Limburg, Vereniging Stadstuin Heerlen en Provincie Limburg.

De volgende editie van Cultura Nova vindt plaats van vrijdag 26 augustus t/m zondag 4 september 2022. Kijk voor meer informatie op www.culturanova.nl.

Foto: Luc Lodder | Openingsvoorstelling Cultura Nova 2021