Expositie 'Mapping the Mountains' nog t/m januari in Heerlen

Hoe worden bergen in kaart gebracht? Hoe is de Mount Everest gemeten? En hoe breng je een gebergte vervolgens in kaart? Waarom is men überhaupt kaarten gaan maken? Deze vragen en veel andere worden beantwoord in de fraaie en leerzame expositie Mapping the Mountains in de Vondst in Heerlen.

De expositie vertelt de oorsprong en geschiedenis van de alpine cartografie aan de hand van een bijzondere selectie historische en moderne bergkaarten.

Er wordt stilgestaan bij enkele hoogtepunten in de cartografie, zoals de trigonometrische opmeting van de Mount Everest en andere Himalayatoppen, de oudste gedetailleerde bergkaart van Zwitserland en de zeventiende-eeuwse La Carte générale de la France van de Cassini’s, die als eersten op grote schaal de driehoeksmethode toepasten.

Er zijn ook pareltjes uit de Euregio te zien, zoals de kaarten van de Franse veldtopograaf Jean Joseph Tranchot, die vanuit zijn bureau in Aken de regio tussen Maas en Rijn in kaart bracht.

Mapping the Mountains is samengesteld door Andrew Davies, ondersteund door de Vondst, IBA Parkstad, Museo della Montagna in Turijn en het Dutch Mountain Film Festival. Andrew Davies is al vele jaren verbonden aan het DMFF.

Nog tot en met 31 januari bij de Vondst, Raadhuisplein 20 in Heerlen
Entree: vrije gave
Voor meer info www.dmff.eu

Foto: Pascal Moors | Nose for Photography