Deze murals en andere street art zijn er in 2019 bij gekomen

Heerlen is één groot openluchtmuseum en zoals elk goed museum betaamt, blijft de kunstcollectie groeien. In 2019 zijn er weer mooie murals en andere vormen van street art toegevoegd; klein en groot, internationaal en lokaal.

Kunstbakken
Op initiatief van Heerlen Mijn Stad zijn in 2019 in samenwerking met illustrator en creatieve duizendpoot Amber Delahaye – en haar netwerk van lokale kunstenaars - 18 prullenbakken in de Saroleastraat en Oranje Nassaustraat omgetoverd tot kunstbakken. Klik hier voor meer informatie.

“Wat ik vet vind aan het kunstbakkenproject, is dat ik, als trots centrumbewoner, een keer de kans kreeg om mijn eigen (visuele) stempel te drukken op Heerlen. Heerlen, street art capital, heeft zeer diverse inwoners, met allemaal hun eigen talenten.” Cassandra Dohmen – SkinnyWhale Visuals

Cultura Nova
Elk jaar nodigt Stichting Street Art tijdens theaterfestival Cultura Nova verschillende kunstenaars uit om verschillende vormen van street art los te laten op onze stad. Dit jaar waren Jaune Art en 7emplo (beiden uit België), Spenser Little (Amerika) en Robert Montgomery (Schotland) de gelukkigen. Respectievelijk heeft ons dat paste-ups van de welbekende vuilnismannetjes, abstracte mini-sculpturen, ingenieuze draadkunst en de imposante lichtinstallatie ‘Mine Love, Distribute Hope’ opgeleverd.

XXL Gallery Heerlerbaan
In 2018 realiseerden Hyuro en Isaac Inweilin twee levensgrote murals op de flats aan de Peter Schunckstraat in Heerlerbaan en in 2019 kwamen hier de werken van Aryz en Morgan Blair bij. Voor 2020 staan opnieuw grote toevoegingen aan de XXL Gallery (toepasselijke naam!) op de planning. Een initiatief van Stichting Street Art i.s.m. onder meer Cultura Nova en Weller.

Stadstuin Heerlen
I.h.k.v. het Europese uitwisselingsprogramma ‘Murals for Communities’ mochten DazeTwo (Wesley van Heugten), Amber Delahaye en Marijke Ludwig uit Heerlen samen met internationale collega’s Magdalena Karol (Ierland) en Timotiejus Norvila (Litouwen) de tijdelijke stadstuin op het voormalige Schinkel-Zuidterrein opfleuren met elk hun eigen mural.

Daniel Mac Lloyd
De Luxemburgse kunstenaar Daniel Mac Lloyd werd in 2019 uitgeroepen tot ‘Young Talent’ tijdens de Street Art Awards Benelux. Zijn prijs was het maken een muurschildering in een stad naar keuze. Hij koos voor Heerlen (duh! 😉). Het resultaat is te zien in de Klompstraat in Heerlen-Centrum. Lees hier het hele verhaal.

Unframed
Het jaarlijkse graffiti & street art festival Unframed gaf ook in 2019 een podium aan de grondleggers van de huidige en wereldwijd omarmde straatkunstbeweging. Legendes van over de hele wereld exposeerden bestaand werk in de Oude Pliegerhal aan de Voskuilenweg en gebruikten de binnen- en buitenkant van de loods als canvas voor nieuwe werken. Unframed komt in 2020 met een derde editie.

Nog meer street art...

  • Verschillende paste-ups en ravenbeeldjes van DazeTwo (Wesley van Heugten) en in 2020 gaat Heerlen Mijn Stad samenwerken met deze creatieve local voor een nieuw project.
  • Schildering van Gaia (New York) op de muur van basisschool de Ganzerik in Heerlerheide. Project van Gemeente Heerlen, Klasse Apart Projects en Weller.
  • Collin van der Sluijs (Breda) maakte in Welten een schildering op de muur van het stadsverwarmingsgebouw.
  • Yasja Ligtelijn (Amsterdam/Epen) ging los op de muur van SBO de Griffel. Ook heeft ze enkele paste-ups aangebracht in het centrum van Heerlen.
  • Mademoiselle Maurice (Marseille) creëerde een wel heel bijzonder werk op de muur van Kurnig in de Uilegats.
  • Tijdens de exposities Utopia = Nu van De Positieve Stad en Art Fashion Graffiti van Platform Manifest – beiden in Maankwartier Heerlen – werd er ‘binnenskamers’ het podium geboden aan de street art scene in de breedste zin des woords.

Kort samengevat: een mooi jaar voor kunststad Heerlen!

* Wij kunnen niet garanderen dat het bovenstaande overzicht compleet is.