Cultura Nova uitgelicht: ongewone locaties

Voor wie een beetje bekend is met de geschiedenis van Cultura Nova weet dat het festival al vanaf het begin in 1991 staat voor theater op ongewone locaties. Locaties waar je normaal gesproken niet komt, laat staan om een voorstelling te bezoeken. Een overzicht van bijzondere voorstellingen op bijzondere plekken tijdens Cultura Nova 2019 van vrijdag 23 augustus t/m zondag 1 september:

Effraction Nocturne | za 24 t/m ma 26 aug | Zilverzand Groeve Beaujean
Het Franse gezelschap ilotopie brengt een spektakel naar Zilverzandgroeve Beaujean in de vorm van een surrealistisch fresco op het water. Sterker nog, de voorstelling van Effraction Nocturne (Nederlands: Inbreuk in de Nacht) wordt volledig óp het water bij de zilverzandgroeve gespeeld. Het water vorm het toneel voor een compleet dorp met huizen, bewoners, bomen en zelfs een heus dorpsplein. Toch is niets wat het lijkt… Treed binnen in de surrealistische wereld van ilotopie met de wereldpremière (!) van Effraction Nocturne.

Vrijwel elke Heerlenaar kent het Royal Theater van binnen en van buiten, maar in de afgelopen jaren is hier bijna niemand binnen geweest. Cultura Nova opent opnieuw de deuren van dit monumentale pand voor de volgende drie voorstellingen.

Onderpand | za 24 t/m do 29 aug en zo 1 sept | Royal Theater
ONDERPAND’ neemt je mee op een auditieve reis in de vorm van een hoorspel waarin tekst en geluid de hoofdrol spelen. Met aandacht voor emoties als angst, pijn en verdriet, maar ook saamhorigheid en vreugde gaan we mee in het verhaal van oorlog en bevrijding. Zoals vele gezinnen voor ons dat gezamenlijk deden in tijden zonder luxe communicatiemiddelen. Daar waar onderduikers en schuilende mensen elkaar vonden: ondergronds.

Connected & De opera van de vallende mens | za 24 t/m di 27 aug | Royal Theater
In deze ‘Double Bill’ leg je een verrassende route af in het Royal Theater in Heerlen langs twee bijzondere virtual reality-ervaringen. Met gebruik van een VR-bril word je meegenomen in totaal uiteenlopende werelden. ‘Connected’ is een VR-installatie van Akatak (Lotte Milder & Karlijn Milder), ‘De opera van de vallende mens’ een virtual reality-opera van Celine Daemen. De route is voor een beperkt aantal mensen tegelijk toegankelijk.

Il grande finale | zaterdag 31 augustus | Royal Theater
PLT-Artist in Residence Rosanne Philippens opent haar concertreeks in Heerlen tijdens Cultura Nova met meerdere optredens op zaterdag 31 augustus. Niet in het theater maar op bijzondere locaties in de stad. Zo geeft ze een concert tijdens de opening van het nieuwe Station Heerlen. In SCHUNCK geeft ze een Aad-de-Haas-concert.

De afsluiter (20.00 uur) is Il grande finale in het Royal Theater. Een bruisend, feestelijk concert van een uur met stukken van Paganini, Sarasate en Piazzolla. Alles tegen de achtergrond van Italiaanse cinema. Na afloop is het nagenieten tijdens een afterparty in de gangen van de Royal met goede wijn, Italiaanse hapjes en als toegift nog enkele kleine muzikale desserts.

Festivalcamping: Urban Sleepover | vr 23, za 24 en vr 30 en za 31 aug | Savelbergkloostertuin
De wonderschone tuin van het Savelbergklooster is een nogal verborgen plek in het centrum van Heerlen, maar wel eentje die het ontdekken meer dan waard is. Heerlen Mijn Stad, De Vijf Pleintjes en De TWEE Gezusters maken het mogelijk om hier in beide weekenden van Cultura Nova te kamperen. Kunstzinnige tenten en een uitgebreid ontbijt worden geregeld, jij hoeft alleen een avontuurlijke instelling mee te nemen… en wat slaapspulletjes.

I Lost My Mom At The Supermarket | ma 26 en di 27 aug | Maanplein 12
Een supermarkthymne op de beats van Jason Dousselaere en de scanner in een ‘nieuw’ gedeelte van het Maankwartier Heerlen. Voor ‘I Lost My Mom At The Supermarket’ ging Sien Vanmaele werken in een goedkope supermarkt. Zo moeder, zo dochter, want haar moeder is al haar hele leven caissière. Maar op zoek naar het kleine leven kwam Vanmaele iets anders tegen.

De vissen komen, mild | zo 25 aug en za 31 aug | Sevagram
In twee zorgcentra van Sevagram verkennen zes mensen van 55 jaar en (veel) ouder het spanningsveld van theater maken, waarbij ze zich richten op een sterke hier en nu beleving, op eigenheid en verhalen. Hun ervaringen, vragen en belevingen zijn verwerkt in een fysieke, beeldende en fantasierijke voorstelling.

Laat me stilstaan | maandag 26 augustus | Gymzaal Vrijeschool Parkstad
Tien bevlogen tieners uit Tongeren (BE) en Heerlen (NL) nodigen in de voorstelling ‘LAAT ME STILSTAAN’ het publiek uit stil te staan. Om samen te observeren. Te kijken naar wat is, hoe de wereld zich aan hen openbaart. En waar ze met de wereld en de mensen erin naartoe willen.

De achterkant van Heerlen | wo 28 t/m za 31 aug | C-Mill Molenberg
In De achterkant van Heerlen duikt Het Zuidelijk Toneel dieper in op de verborgen samenleving achter de misdaadcijfers van onze stad. Wie zijn de mensen die de gemiddelden zo omhoog helpen? En waarom gaat criminaliteit vaak over van generatie op generatie? Uiteindelijk kennen we allemaal wel iemand waar we ons vragen bij stellen. De achterkant van Heerlen wordt opgevoerd op het bedrijventerrein van C-Mill.

Underground Vibrations | vrijdag 30 augustus | Q-Parkgarage Theater Heerlen
LIMINAL KEYS transformeren een ondergrondse parkeerplaats van Q-Park in een oceaan van geluid en stilte. Toeschouwers worden uitgenodigd in de poëtische klanken te duiken en goed luisteren naar de geluiden die het creëert in geest, lichaam en ruimte – totdat alles één wordt in een unieke sfeer van spanning en bewustzijn.

Opening Buitenring Parkstad | zondag 1 september | Buitenring
Op zondag 1 september is een deel van de nieuwe aansluiting van de Buitenring Parkstad Limburg op de A76 bij Nuth het decor van een bijzonder evenement. Toneelgroep Maastricht opent op grootse wijze de nieuwe Buitenring en sluit er Festival Cultura Nova mee af. De geschiedenis van deze snelweg staat deze avond centraal, evenals de voertuigen die eroverheen rijden. Wiel Beijer schreef de tekst, die wordt vertolkt door actrice Judith Pol en verder ingekleurd door de Limburgse sopraan Fenna Ograjensek. Zij nemen u als twee tijdreizigers mee in de wereld van fluisterasfalt, Romeinse reuzen, carnavalsoptochten en heel veel voertuigen. Een bonte stoet trekt aan u voorbij. Let op: deze voorstelling is vol. Schrijf u in op de wachtlijst en wij nemen contact met u op indien er nog plaatsen vrijkomen.

Het volledige programma en tickets vind je op www.cultura-nova.nl