Cultura Nova uitgelicht: jeugdvoorstellingen

Cultura Nova is een festival voor alle leeftijden en editie 2019 is geen uitzondering! Zoals elk jaar worden er diverse (internationale) jeugdvoorstellingen opgevoerd in Theater Heerlen. Daarnaast valt er op het Festivalplein van Cultura Nova weer van alles te beleven voor kinderen, waaronder waterpret met H JEUX D’O, muziek door Hopfrog Fanfare en DJ-fietsen. Ook geeft huisfotograaf Luc Lodder opnieuw een workshop fotografie, wordt de jeugdfilm 'Circus Noël' vertoond en kan er gekampeerd worden op de Festivalcamping. Theaterfestival Cultura Nova vindt dit jaar plaats van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september.

Een overzicht van de jeugdvoorstellingen:

Thelonious (6+) | zondag 25 augustus | Theater Heerlen
Kinderen enthousiast maken voor jazzmuziek. Het Vlaamse Zonzo Compagnie lukte het al eerder met de muziek van John Cage en Miles David. Nu is de beurt aan Thelonious Monk. ‘Thelonious’ (6+)' neemt je mee naar het New York van de eerste helft van de 20e eeuw. De kleine Thelonious kijkt over de schouder van z’n grote zus mee naar de piano en raakt helemaal in de ban van het instrument. Bestemming onbekend, maar een waanzinnige rit verzekerd. De Morgen noemde de voorstelling “beter dan rilatine”.

Workshop theaterfotografie (jeugd) | zondag 25 augustus | Theater Heerlen
Huisfotograaf Luc Lodder geeft dit jaar weer een workshop theaterfotografie. Kruip in de huid van een professionele fotograaf en leer hoe je een bijzondere foto maakt. Je krijgt een stukje theorie, én je gaat echt in de praktijk foto’s maken. Want waar maak je nu de mooiste theaterfoto’s? Tijdens Cultura Nova natuurlijk.

HUBO (8+) | wo 28 en do 29 augustus | Theater Heerlen
HUBO (8+)’ is een ontroerende en beeldende voorstelling over liefde, verlies, eenzaamheid en herinneringen. El Patio gaat op zoek naar verhalen en herinneringen, die bijna vergeten zijn. Op plekken waar ooit bossen waren: gras, gewassen én een school. Met humor en liefde vertelt ‘HUBO’ het verhaal over een vrouw die haar thuis, dat veranderd is in een eiland van steen, niet wil verlaten.

De torens van Beiroet (10+) | vrijdag 30 augustus | Theater Heerlen
De jonge Nabila hoopt het geluk in de grote stad te vinden. Ze vlucht weg van het leven bij haar ouders op het platteland. Eenmaal in de stad loopt ze er eerst verloren. Maar, ze overleeft en vindt er vriendschap en liefde. Dan ontdekt ze een verschrikkelijke waarheid: een wereld waarin enkelen beslissen over het lot van velen. ‘De torens van Beiroet’ (10+)' - Nederlandse première - is een verhaal van verzet en een dappere zoektocht naar geluk. Muziektheater in al zijn diversiteit. Theaterkrant: "Magisch!"

YOLO (5+) | Za 31 aug en zo 1 sept | Theater Heerlen
YOLO (5+)’ (You Only Live Once) is een circusvoorstelling (5+) vol vreugde, energie, kracht en ritme, speciaal voor kinderen. Dit levensmotto viert het Spaanse Cía Lucas Escobedo. Dat wordt genieten van gevaarlijke sprongen, bijna onmogelijke acts en opzwepende livemuziek. Op een reis van emoties langs verschillende circusdisciplines toont ‘YOLO’ de problemen en kansen van inspanning, angst, en durf, van nederlaag en triomf, van individualisme en collectiviteit. Een avontuur voor jong én oud.

Petit Big Blue (1½-4 jaar) | zondag 1 september | Theater Heerlen
Het Spaanse gezelschap PanicMap brengt met ‘Petit Big Blue’ (1½-4 jaar)' een unieke ervaring voor kinderen en ouders. Vol dans, beeldende kunst en digitale media op een bijzondere en geheel nieuwe wijze. ‘Petit Big Blue’ is groot én blauw én erg nieuwsgierig. Zijn nieuwsgierigheid neemt hem mee naar onbekende plaatsen waar hij wordt betoverd door nieuwe emoties. Met de illustraties van de Russische schilder Wassily Kandinsky als uitgangspunt.

Film: Circus Noël (6+) | zondag 1 september | Theater Heerlen
Circus Noël is een klein familiecircus, waar de magie, het avontuur en de romantiek van het circusleven de boventoon voeren, ondanks het vaak harde bestaan. Het circus zou zó op Cultura Nova kunnen staan. Alleen zijn de rollen ditmaal omgekeerd en speelt Cultura Nova de hoofdrol in deze supertoffe familiefilm over de twaalfjarige Karo.

Het volledige programma en tickets vind je op www.cultura-nova.nl