Cultura Nova: NIGHT SHIFT is dé 24/7 kunstexpo in hartje Heerlen

Leegstand biedt ruimte, die kans zag initiatiefnemer Laurent Malherbe voor een kunstexpositie tijdens Cultura Nova. In NIGHT SHIFT maken achttien kunstenaars gebruik van licht en donker voor hun installaties in leegstaande panden verspreid door de hele binnenstad. Je kunt zelf op pad met de online plattegrond, de audiotour of je duikt er samen in tijdens een gratis rondleiding.

Etaleurs weten dit, maar wie staat er bij stil? Een ingerichte etalage heeft eigenlijk twee verschijningsvormen, eentje mét en eentje zonder daglicht. Overdag moeten de geëtaleerde objecten goed voor de dag komen, maar voor de situatie ’s avonds en ’s nachts vergt dat een andere aanpak. Dat maakt een stad 24/7 levendig. Met Night Shift spelen kunstenaars met dit idee. Zo heeft deze kunstexpositie twee gezichten. De exposeerde kunst toont zich overdag en ‘s nachts van een andere kant.

Wat je te zien krijgt bij NIGHT SHIFT loopt enorm uiteen. Van water dat danst op muziek, alle papegaaien die géén papegaai zijn, foto’s van Servische mijnbouw tot de gevolgen van de lockdown. Met een mengeling van theater en beeldende kunst veranderen achttien kunstenaars de lege etalages in mini-expositieruimtes. Samen vormen de locaties een verrassende kunsttour.

Kijk voor meer informatie op de website van Cultura Nova.

Tekst: Leonie Kohl
Foto: Heerlen Mijn Stad